Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Viceministrul educației Vasile Marina, în vizită de lucru în raionul Călărași
20/09/2016 - 22:35

Viceministrul educației Vasile Marina a efectuat o vizită de lucru în raionul Călărași, în cadrul căreia s-a întâlnit cu autoritățile publice locale, managerii instituţiilor şcolare şi preşcolare din regiune, cadrele didactice și părinții. Vizita a avut loc în contextul realizării prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 78 din 12.02.2010 privind stabilirea zilei de audienţă şi de întâlnire a membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii.

La întrevedea de la Consiliul raional Călărași au fost prezenți preşedintele raionului Sergiu Artene, şeful DÎTS Elena Gonţa și şeful-adjunct al Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat Nicolae Ivas. Participanții au discutat despre oportunitatea examenelor de admitere în învățământul superior, flexibilitatea utilizării mijloacelor din componenta raională pentru învățământ, optimizarea rețelei școlare în funcție de numărul populației.

Ulterior, viceministrul Vasile Marina a vizitat grădiniţa ”Lăstărel” din or. Călăraşi și liceul teoretic din s. Sipoteni – instituție ce va fi renovată în cadrul Proiectului Ministerului Educației ”Reforma Învățământului în Moldova”, cu susținerea financiară a Băncii Mondiale.

În acest context, Dumitru Bob, director al liceului, a menționat că, din anul 1987, edificiul școlii nu a beneficiat de reparații capitale, sistemele de aprovizionare cu apă, canalizare, alimentare cu curent electric fiind învechite. ”O altă problemă constituie lipsa cadrelor didactice, în special a tinerilor specialiști. Cu toate acestea, 96% dintre absolvenții clasei a XII-a din anul curent au promovat examenul de bacalaureat”, a precizat sursa citată.

Pentru a motiva tinerii să aleagă profesia de pedagog și să se întoarcă în satul natal, Vasile Marina a propus administrației liceului să identifice elevii cu potențial: ”Trebuie să-i convingeți pe acești elevi că profesia de pedagog este una nobilă, cu un mare potențial de dezvoltare personală și profesională. După finalizarea studiilor superioare în pedagogie, pe baza unui contract cu liceul, tinerii din localitate ar reveni să lucreze în școala unde au învățat. La rândul său, Ministerul Educației lucrează asupra elaborării unei noi formule de remunerare a cadrelor didactice și manageriale, care să stimuleze performanțele și să fie motivantă”, a spus viceministrul.

Și la ședința cu cadrele manageriale de la instituțiile de învățământ general din raionul Călărași s-a vorbit despre necesitatea de a instrui inițial și forma continuu propriii specialişti, de a ghida elevii în carieră, a spori calitatea învățământului și a revizui curricula pentru ca disciplinele precum chimia, matematica, fizica și toate celelalte ştiinţe fundamentale să fie studiate cu plăcere de către elevi. Printre alte probleme menționate de directorii de grădinițe și școli se numără: asigurarea alimentației copiilor, desfășurarea anevoioasă a licitațiilor pentru achiziția produselor și serviciilor, numărul în scădere al elevilor etc.

 

 O vizită similară în raionul Cahul a efectuat astăzi și ministrul educației Corina Fusu.

petitii