Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ziua Științei, ediția 2022
11/11/2022 - 19:26

La 10 noiembrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Uniunii Europene a organizat festivitatea dedicată zilei profesionale a lucrătorilor din domeniile cercetării şi inovării din Republica Moldova– „Ziua Știinţei”, eveniment sărbătorit în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Cea de-a XII-a ediție a Zilei Științei s-a desfășurat sub genericul ,,Știința pentru dezvoltarea durabilă a societății”.

 

Marcarea Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare are drept scop evidențierea rolului primordial al științei în dezvoltarea durabilă a societății, promovarea solidarității naționale şi internaționale şi atragerea atenţiei asupra provocărilor cu care se confruntă omenirea. Totodată, Ziua Internaţională a Știinţei pentru Pace şi Dezvoltare are menirea de a asigura ţinerea cetăţenilor la curent cu evoluţiile ştiinţei. Această sărbătoare profesională subliniază rolul oamenilor de ştiinţă în lărgirea înţelegerii noastre privind planeta pe care trăim, în asigurarea păcii și dezvoltării mondiale, a securității și sănătății oamenilor, în rezolvarea problemelor legate de diversele crize cu care se confruntă societățile noastre etc.

 

La festivitate s-au reunit oameni de știință, înalți oficiali, oaspeți, oameni de artă pentru a aduce un omagiu comunității științifice din Republica Moldova, apreciind efortul depus de fiecare cercetător la dezvoltarea domeniilor cercetării și inovării.

 

La eveniment au participat prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, președintele Academiei de Științe a Moldovei Ion Tighineanu, reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentanți ai autorităților publice, ai conducerii organizațiilor din domeniile cercetării și inovării, ai mediului științific și academic.

 

În cadrul evenimentului a fost organizată expoziția rezultatelor activității științifice, prezentate de 27 organizații din domeniile cercetării și inovării și a avut loc premierea celor mai buni cercetători. În semn de profundă recunoștință și apreciere înaltă pentru activitatea remarcabilă, merite și rezultate deosebite în dezvoltarea cercetării, responsabilitate și profesionalism, pentru promovarea Republicii Moldova la nivel internațional și cu prilejul Zilei Științei 13 cercetători au primit Diplome de Onoare din partea Guvernului Republicii Moldova, iar 23 din partea Ministerului Educației și Cercetării.

 

Menționăm că Ziua Științei a fost instituită prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1083/2010, fiind proclamată la 2 noiembrie 2001 și celebrată pentru prima dată la 10 noiembrie 2002, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

petitii