Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Tehnologiile informaționale în educație, discutate în cadrul unei conferințe UNESCO
25/05/2023 - 17:22

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a participat la o reuniune ministerială, în format online, privind tehnologiile inteligenței artificiale (IA) în domeniul educației, sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Evenimentul a reunit miniștri ai educației din mai multe țări și experți internaționali în inteligență artificială pentru un schimb de experiență și preluare de bune practici de integrare a IA în domeniul educației. 

 

Un subiect important al conferinței a vizat impactul inteligenței artificiale în educație, în context fiind prezentate exemple și perspective de politici noi în implementarea tehnologiilor IA avansate,  în raport cu elevii, profesorii și sistemul educațional în ansamblu. 

 

Conferința UNESCO privind Inteligența Artificială a avut drept obiectiv informarea și ghidarea  în stabilirea unor politici și strategii comune pentru țările vizate de a asigura utilizarea sigură, etică, eficientă și echitabilă a IA în educație.  

 

Inteligența artificială în educație este utilizată pe larg în diferite procese educaționale. Pentru Republica Moldova tehnologiile informaționale, aflate la etapa incipientă de implementare, au un rol important în sistemul de învățământ,  contribuind la îmbunătățirea calității procesului educațional și a managementului instituțiilor educative, precum și la modernizarea sistemului cu soluții inovatoare de inteligență artificială în pregătirea tinerei generații pentru profesiile viitorului. 

 

Digitalizarea educației este una dintre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării.  Catalogul electronic va fi introdus în majoritatea instituțiilor de învățământ,  în 70 unități de învățământ vor fi create laboratoare digitale, iar peste 5000 laptopuri și calculatoare vor ajunge în școli. În același timp, peste 2 milioane din grantul din partea Parteneriatul Global pentru Educație, vor fi utilizate pentru achiziționarea de computere pentru școli, iar cadrele didactice vor beneficia de cursuri de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale. 

 

 

petitii