Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Sute de elevi din țară vor participa la o inițiativă educațională inedită - ,,Patrula Imunitară”
27/04/2023 - 16:07

În mai multe școli din țară începe pilotarea platformei educaționale ,,Patrula Imunitară”, lansată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa și Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării. Inițiativa se înscrie în componenta educației pentru sănătate și reprezintă un pachet educațional bazat pe jocuri digitale, ce are scopul de a familiariza copiii cu vârsta de 10-12 ani cu sistemul imunitar, prevenirea transmiterii diverselor maladii, precum și cu rolul vital pe care îl au vaccinurile în lupta cu bolile infecțioase ce pot pune viața în pericol. Evenimentul de lansare a avut loc la Liceul Teoretic ,,Liviu Deleanu” din Chișinău.

 

Prezentă la eveniment, Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a felicitat elevii pentru interesul în dezvoltarea competențelor digitale, manifestate prin intermediul jocului didactic și a remarcat cooperarea între cadrele didactice din diverse instituții de învățământ, în scopul valorificării culturii sănătății și educației pentru sănătate.

 

„Ne dorim să diversificăm metodele tradiționale și netradiționale de predare și învățare, combinându-le cu jocurile didactice care ar aduce plusvaloare conținuturilor studiate despre organismul uman și sănătatea la disciplina „Biologie”, precum și în cadrul disciplinei opționale ,,Educație pentru sănătate”. Aducem sincere mulțumiri cadrelor didactice pentru efortul depus în dezvoltarea capacităților în procesul educațional și în formarea competențelor la elevi pentru un mod sănătos de viață, prin abordare comunicațională, digitală și aplicativă”, a spus Adriana Cazacu.

 

Beneficiarii platformei educaționale sunt circa 300 de elevi cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani, din 10 instituții de învățământ general din municipiile Chișinău și Bălți, precum și din raioanele Soroca, Fălești, Hîncești și Orhei.

 

Elevii vor avea 12 lecții sub formă de „Joc didactic” la calculator, desfășurate de cadre didactice care au fost instruite în cadrul atelierului de lucru, organizat de OMS în comun cu MEC la mijlocul lunii aprilie. Profesorii vor fi ghidați și pe parcursul procesului de implementare a platformei educaționale de studenți-rezidenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

 

Ministerul Educației și Cercetării salută inițiativa menționată și pune accent pe sporirea accesului la educație pentru sănătate în rândul elevilor, precum și creșterea nivelului digitalizării sistemului educațional.

 

Evenimentul de lansare a platformei educaționale ,,Patrula Imunitară” a fost organizat cu susținerea Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

petitii