Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Standardizarea conținuturilor educației în domeniile economie, marketing, merceologie și comerț
22/12/2022 - 10:19

Noile standarde de calificare pentru domeniile de formare profesională în economie, marketing și merceologie și comerț au fost pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Național pentru Calificări, desfășurată la Ministerul Educației și Cercetării.

 

Standardele de calificare pentru formare în învățământul superior la licență, master și doctorat au fost elaborate în cadrul Proiectului de dezvoltare a Învățământului Superior, susținut de Banca Mondială cu implicarea a peste 130 de persoane, dintre care 65% sunt reprezentanți ai mediului de afaceri. Standardele au fost validate și coordonate de către Ministerul Economiei, în calitate de autoritate publică centrală de specialitate, responsabilă de politicile economice și comerciale din domeniul de referință.

 

În debutul ședinței Galina Rusu, secretar de stat, președinta Consiliului Național pentru Calificări a menționat importanța procesului de elaborare a noilor standarde pentru piața muncii și pentru cadrele didactice din instituțiile de învățământ superior care asigură formarea specialiștilor în baza rezultatelor învățării din Standardele de calificare derivate/deduse din standardele de competență. În așa mod este asigurată corelarea cererii de competențe a angajatorului și racordarea ofertei educaționale la necesitățile în schimbare ale pieței muncii.

 

În procesul de elaborare a standardelor de calificare pentru învățământul superior de licență, master și doctorat (nivel 6-8 CNC) sunt urmate câteva etape distincte: se identifică algoritmul de delimitare a sectoarelor de activitate; ocupațiile tipice ale domeniului de formare profesională; se stabilesc ariile de competență profesională prin analiza specificului activităților profesionale, se ține cont de tendințele și perspectivele de dezvoltare, dar și de necesitățile societale. Calificările elaborate sunt corelate cu standardele pieței muncii (CORM, ISCO, ESCO) și bunele practici europene și internaționale.

 

Standardele elaborate au fost consultate cu Asociația Investitorilor Străini (FIA), Centrul analitic independent „Expert-Grup”, Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIMM), Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerț Hoteluri și Restaurante din Moldova, Federația Sindicală a Lucrătorilor din Comerț, Alimentație Publică, Cooperație de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova „SINDLUCAS”, Asociația Agențiilor de Publicitate din Moldova (AAPM), Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, alte structuri relevante din domeniile de referință.

 

Coordonatorii grupurilor de lucru au menționat rolul și necesitatea dialogului și implicării reprezentanților pieței muncii la toate etapele de elaborare a standardelor de calificare, dar și în procesul de implementare, asigurând formarea specialiștilor în sistemul educațional. În rezultatul eforturilor comune va spori angajabilitatea și atractivitatea domeniului, va fi asigurată menținerea forței de muncă aici, acasă, cu salarii motivante și perspective de dezvoltare personală și profesională.

 

În concluzie, coordonatorii grupurilor de lucru au specificat rolul standardelor de competență/calificare în modernizarea învățămîntului superior și anume:

 

  • -        abordarea complexă și strategică în vederea dezvoltării domeniilor de formare profesională: economie, marketing, merceologie și comerț;
  • -        coordonarea ofertei pieței muncii cu cea a sistemului educațional, fiind corelate ariile de intervenție la necesitățile mediului profesional și tendințele de viitor ale acestuia;
  • -        fortificarea parteneriatelor interesate de creșterea calitativă a procesului de formare profesională, conectate la necesitățile pieței muncii din Republica Moldova.

 

La ședință au participat membrii Consiliului Național pentru Calificări - persoane delegate de către partenerii sociali: ministerele de resort, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), Comitete sectoriale pentru formare profesională, instituții de învățământ superior, instituții de învățământ profesional tehnic, ONG-uri, parteneri de dezvoltare, instituţii, organizaţii active în domeniu.

 

 

 

petitii