Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ședința grupului de lucru pentru educație privind Planul de răspuns la situația refugiaților din Ucraina
25/03/2022 - 19:36

La 25 martie 2022 a avut loc cea de-a șasea ședință a Grupului de lucru pentru educație privind acțiunile de răspuns la situația refugiaților din Ucraina.

 

În debutul ședinței, secretarul de stat Adriana Cazacu a informat despre evoluțiile de ultimă oră privind numărul de copii din Ucraina aflați pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Totodată, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au trecut în revistă acțiunile întreprinse privind includerea copiilor refugiați din Ucraina în sistemul educațional național al Republicii Moldova, precum și despre dificultățile cu care se confruntă aceștia în vederea asigurării unui proces eficient în acest sens, fiind reiterată necesitatea implicării Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite Moldova (UNICEF) și altor parteneri de dezvoltare pentru suport logistic și material.

 

Participanții la ședință au menționat despre gradul de implementare a Planului de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, despre nivelul contribuției donatorilor la implementarea acestuia, precum și despre completarea Matricei 5W.

 

Totodată, au fost abordate subiecte ce țin de mecanismul de susținere a copiilor refugiați din Ucraina, cum ar fi: achiziționarea și distribuirea materialelor didactice pentru a sprijini procesul de învățământ (rehizite, papetărie, calculatoare etc.), dar și consolidarea capacității personalului didactic și nondidactic de a se implica în procesul educațional al copiilor refugiați.

 

Participanții la ședință au accentuat importanța continuării acordării suportului psihoemoțional copiilor din Ucraina, dar și necesitatea fortificării eforturilor în vederea creării unui mediu prielnic și prietenos pentru aceștia.

 

Menționăm că grupul de lucru este coordonat de către MEC, de comun cu reprezentanții UNICEF. La ședință participă, în mod tradițional, partenerii de dezvoltare, reprezentanți ai altor agenții specializate ale ONU, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai Băncii Mondiale, dar și ai altor organizații din domeniul educației și protecției copiilor.

petitii