Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Secretarul de stat Adriana Cazacu s-a întâlnit cu vice-speakerul Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuck
30/04/2024 - 15:15

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu a avut o ședință comună cu vice-speakerul Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuck, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuțiile au vizat preponderent aspecte ce țin de cooperarea bilaterală în domeniul educației, în contextul situației de război în care se află Ucraina.

 

Adriana Cazacu a mulțumit Ucrainei pentru asigurarea păcii și securității pentru cetățenii Republicii Moldova în condițiile războiului din țara vecină. Oficialul a vorbit despre eforturile Guvernului, inclusiv ale MEC, și acțiunile de suport acordate refugiaților de la începutul războiului. Cazarea refugiaților, încadrarea copiilor din Ucraina în instituțiile de învățământ din Republica Moldova și deschiderea spațiilor pentru învățământ online, organizarea examenelor de absolvire și admitere pentru elevii ucraineni, acordarea suportului psiho-emoțional copiilor și părinților refugiați sunt doar câteva aspecte la care s-a referit oficialul MEC.

 

La rândul său, vice-speakerul Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuck, și-a exprimat gratitudinea pentru efortul de a facilita integrarea refugiaților în societatea moldovenească, mai cu seamă în ceea ce privește integrarea copiilor în școli și grădinițe și a studenților în universități. Olena Kondratiuk a reiterat importanța efectuării studiilor în limba ucraineană pentru copii și studenții refugiați, exprimându-și doleanța pentru deschiderea claselor cu predare în limba ucraineană sau încadrarea acestor copii în școlile cu predare în limba română.

 

Încadrarea profesorilor din Ucraina în instituțiile de învățământ din Moldova a constituit un alt subiect important al discuțiilor. În acest context, a fost prezentată experiența Poloniei unde 22 de mii de profesori ucraineni activează în instituțiile de învățământ din această țară. În Republica Moldova există un program de studii superioare de licență pentru formarea cadrelor didactice de limba ucraineană în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

 

De asemenea, părțile au vorbit despre conceptul educației multilingve, elaborat de MEC, care va contribui la facilitarea accesului echitabil la educație de calitate prin programe de educație multilingvă bazate pe limba maternă în instituțiile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial.

 

petitii