Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Proiectului TEREC desfăşurat în condiţiile Republicii Moldova
13/12/2011 - 14:17
Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a avut o întrevedere, marţi, 13 decembrie curent, cu reprezentanţii universităţilor partenere ale Proiectului TEMPUS „Teacher Education Review and Update of Curriculum-TEREC” desfăşurat în condiţiile Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei, au fost prezentate şi discutate constatările şi recomandările echipei de realizare a proiectului menţionat, obţinute pe parcursul primului an de implementare a acestuia.

Dna Nilza Costa, coordonator TEREC, Universitatea Aveiro din Portugalia, a menţionat că recomandările formulate de către echipă, referitoare la formarea iniţială a profesorilor din Republica Moldova, vor fi aplicate ulterior în procesul modificării curriculei existente pentru formarea profesorilor (nivel de licenţă şi masterat) competitivi pe piaţa muncii.

Roza Dumbrăveanu, conferenţiar universitar, coordonator local TEREC, a prezentat recomandările echipei, printre care: modificarea duratei formării iniţiale a profesorilor de exemplu pentru ciclul I-240 de credite şi minimum 90 pentru ciclul II; includerea în regulamentul de funcţionare a liceelor a prevederii conform căreia profesorii din învăţămîntul liceal să deţină gradul de master; definirea de către fiecare universitate a profilului programelor de formare a profesorilor în conformitate cu prevederile naţionale şi standardele Europene; implementarea tehnologiilor informaţionale în procesul didactic etc.

Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a mulţumit echipei pentru efortul depus în procesul de implementare a proiectului. Potrivit lui, toate aceste recomandări ar putea fi aplicate cu succes în procesul de implementare a noului Cod al Educaţiei.

Proiectul TEREC a fost lansat în Republica Moldova în anul 2010 pentru o perioadă de trei ani. La el participă patru universităţi din Republica Moldova (Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, Universitatea de Stat din Tiraspol) şi cîte o universitate din Portugalia şi, respectiv, din Estonia.

Scopul proiectului TEREC constă în eficientizarea procesului de pregătire a profesorilor din sistemul preuniversitar în universităţile din Republica Moldova, prin înnoirea şi racordarea curriculei existente la cerinţele pieţei de muncă, prevederile procesului de la Bologna şi metodologia Tuning.

petitii