Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Prioritățile în domeniul educației incluzive, discutate la Ministerul Educației și Cercetării
01/03/2023 - 17:10

Asigurarea accesului egal la studii pentru toți copiii, inclusiv pentru cei cu diferite tipuri de dizabilități, este o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării. Câteva programe de dezvoltare a educației incluzive au fost discutate de secretarul de stat Adriana Cazacu și Martin Wolf Andersen, coordonator principal de program al Organizației Oxfam IBIS din Copenhaga, Danemarca.

 

Potrivit Adrianei Cazacu, în anul curent, Guvernul va aproba un nou Program de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova (pentru anii 2023-2027). Documentul va fi unul reprezentativ, fiind consultat pe larg cu sectorul asociativ din Republica Moldova, inclusiv cu membrii Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF).

 

La rândul său, Martin Wolf Andersen a menționat că experiența societății civile în domeniul dezvoltării serviciilor de educație incluzivă poate fi utilă pentru instituțiile de învățământ, iar APSCF poate împărtăși din experiența acumulată de organizațiile-membre.

 

Prezentă la discuție, Daniela Mamaliga, președinta Consiliului Coordonator APSCF, a pus în discuție problema copiilor refugiați din Ucraina care au nevoie de suport în contextul integrării/incluziunii în sistemul de învățământ.

 

În Republica Moldova sunt înregistrați circa 12 mii de copiii cu cerințe educaționale speciale pentru care funcționează 990 de Centre de Resurse pentru Educație Incluzivă. În instituțiile de învățământ din țară activează 1366 de cadre didactice de sprijin.

 

petitii