Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Peste 200 de studenți și elevi au aflat despre beneficiile profesiei de pedagog
17/11/2022 - 21:04

La 17 noiembrie 2022, de Ziua Internațională a Studenților, peste 200 de studenți și elevi au participat la evenimentul de promovare a carierei didactice, organizat de Ministerul Educației și Cercetării cu concursul Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene. Evenimentul a avut drept scop promovarea imaginii profesorului și, respectiv, creșterea interesului, motivației și a numărului de tineri care vor alege cariera didactică.

 

La eveniment au participat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei Parlamentare Cultura, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, studenți ai anului final de la profilul pedagogic de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă” din Chișinău, Universitatea de Educație Fizică și Sport, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Colegiul pedagogic „A. Mateevici” din Chișinău, tineri profesori angajați în licee, gimnazii și grădinițe, câștigători ai concursului național „Pedagogul anului”, directori de licee, precum și viitori absolvenți de liceu și gimnaziu.

 

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a subliniat importanța profesiei didactice pentru întreaga societate și le-a mulțumit elevilor și studenților care au ales să urmeze o carieră didactică. „Este bine cunoscut faptul că pentru a dezvolta o țară prosperă este nevoie de un sistem de învățământ performant, iar cei care asigură această dezvoltare sunt profesorii. Guvernul acordă un șir de facilități celor care optează pentru cariera didactică: burse mai mari pentru studenții de la profilul pedagogic, o indemnizație pentru cadrele didactice debutante în sumă de 120 000 de lei în primii trei ani de activitate, compensații pentru achitarea facturilor de încălzire și energie electrică, precum și 0,75 normă didactică pentru un salariu întreg. Noi, factorii de decizie, vom continua să muncim pentru a vă asigura studii de calitate, pentru a îmbunătăți condițiile de studiu și de lucru, dar și pentru a crește rolul și prestigiul social al profesiei”.

 

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks a declarat că Uniunea Europeană acordă sprijin domeniul educației în Moldova de-a lungul anilor, atât prin intermediul fondurilor speciale alocate, cât și al mobilizării experienței europene: „Este îmbucurător să vedem că se investește în tânăra generație, prin promovarea profesiei de pedagog, or anume investițiile în educație pot asigura un viitor prosper pentru țară”.

 

Președinta Comisiei Parlamentare Cultura, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media Liliana Nicolaescu-Onofrei a vorbit despre fascinația profesiei didactice și i-a îndemnat pe viitorii învățători și profesori să devină un model pentru cetățenii Republicii Moldova. „Experiența colegilor profesori cu care am lucrat m-a convins că toate cadrele didactice reprezintă o națiune aparte, formată din optimiști și vizionari și, de fapt, din cele mai importante persoane, pentru că pot schimba viețile elevilor. Alegeți acest domeniu, pentru că este cel care cu adevărat ne va ajuta să facem toate schimbările necesare pentru a ne integra cu demnitate în familia europeană”.

 

Rectorul Universității de Stat din Moldova Igor Șarov a trecut în revistă oportunitățile de formare profesională la domeniul „Științe ale educației”, oferta educațonală a USM și multiplele posibilități oferite de instituţiile de învățământ superior, o atenție deosebită fiind acordată specialităților de profil didactic.

 

Studenții de la profilul pedagogic din cele 5 instituții menționate, care formează cadre didactice, au prezentat oportunitățile de formare profesională în domeniul „Științe ale educației”. Tinerii specialiști, angajați în școlile din țară, le-au vorbit viitorilor absolvenți despre avantajele de care vor beneficia la absolvire și la angajare. Cadrele didactice câștigătoare ale concursului „Pedagogul anului”, prezente la eveniment, au împărtășit experiența acumulată în instituțiile de învățământ și au subliniat importanța de a alege profesia de pedagog.

 

Evenimentul a continuat cu activități în atelierele practice de prezentare a ofertelor educaționale ale instituțiilor de învățământ superior și colegiilor pedagogice, precum și cu un program artistic prezentat de universități.

 

Elevii participanți la eveniment au primit materiale promoționale cu îndemnul „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor.”

 

Evenimentul este primul din seria de ateliere planificate în Republica Moldova, următoarele fiind preconizate să se desfășoare în municipiile Bălți și Cahul.

 

petitii