Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Perspectivele de dezvoltare a învățământului superior, discutate de MEC cu reprezentanții Băncii Mondiale
27/02/2024 - 14:57

Dezvoltarea sistemului învățământului superior și a domeniului cercetării, eficientizarea activității universităților din țară, dar și alte subiecte de actualitate au fost abordate în cadrul discuțiilor reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării (MEC) cu membrii misiunii Băncii Mondiale, care se află în perioada 26 februarie - 1 martie într-o vizită de documentare a procesului de implementare a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. 

Ministrul Dan Perciun a mulțumit Băncii Mondiale pentru oportunitatea oferită instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova de a realiza proiecte investiționale importante pentru o mai bună racordare la cerințele pieței forței de muncă și pregătirea specialiștilor calificați. În același timp, oficialul s-a referit la trei aspecte prioritare ale MEC pe dimensiunea învățământului superior pentru următorii ani și următoarele proiecte, și anume, promovarea internaționalizării universităților, cu accent pe fortificarea capacităților umane și instituționale ale universităților. 

Un alt aspect la care s-a referit ministrul a fost îmbunătățirea domeniului cercetării prin conectarea universităților noastre cu diaspora științifică și consolidarea capacităților de cercetare. De asemenea, Dan Perciun a vorbit și despre necesitatea eficientizării managementului financiar al instituțiilor de învățământ superior din țară și creșterea stabilității financiare ale acestora prin accesarea proiectelor internaționale.

În cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” vor fi modernizate 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară, de condiții mai bune urmând să beneficieze peste 35 de mii de studenți și cca 2 300 de cadre didactice ale acestor instituții. 

Activitățile proiectului au scopul să îmbunătățească condițiile existente din blocurile de studii şi să asigure dotarea cabinetelor, laboratoarelor, centrelor de cercetare și altor medii de învățare, dar și să contribuie la formarea resursei umane, perfecționarea programelor de studii, pentru a asigura o mai bună aliniere a sistemului de învățământ superior la cerințele pieţei forței de muncă, precum şi să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior.

Pe parcursul misiunii, Nalin Jena, șeful grupului de experți al Băncii Mondiale s-a întâlnit cu o parte din echipele de implementare a subproiectelor investiționale ale instituțiilor beneficiare ale Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”: Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Actualmente, aceste universități sunt în proces de implementare a activităților planificate în proiect care presupun îmbunătățirea infrastructurii, dotarea laboratoarelor și a sălilor de curs, lansarea și modernizarea programelor noi de studii. 

În linii generale, domeniile proiectelor investiționale vizează inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, medicină, științe ale educației, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicină veterinară.

MEC a lansat în 2021 programul de investiții în valoare de 24,7 mln. de euro pentru instituțiile de învățământ superior din țară, finanțat de Banca Mondială prin Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a proiectului este de 35,7 mln euro pe o perioadă de 5 ani.

petitii