Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Noi accente de colaborare dintre Ministerul Educaţiei şi Consiliul Europei
15/12/2011 - 11:13

Activităţile care vor fi organizate de Republica Moldova în comun cu Consiliul Europei pe segmentul educaţional, în cadrul Programului „Măsuri de consolidare a încrederii între malurile rîului Nistru” au fost discutate, miercuri, 14 decembrie curent, în cadrul întrevederii viceministrelor educaţiei, Loretta Handrabura şi Tatiana Potîng, cu membrii delegaţiei Consiliului Europei /CE/. Misiunea se află în Moldova, în zilele de 14-15 decembrie, într-o vizită de documentare.

Viceministra educaţiei, Loretta Handrabura, a mulţumit reprezentanţilor CE pentru asistenţa acordată Guvernului în diverse programe. Viceministra a solicitat suportul CE în vederea stabilirii unui dialog cu administraţia de la Tiraspol pentru a cunoaşte problemele din instituţiile de învăţămînt de toate nivelele din partea stîngă a Nistrului, pentru a putea interveni cu soluţii. În acest sens, a solicitat asistenţa financiară din partea CE pentru realizarea unui studiu despre baza tehnico-materială, programele de studii, manuale, cadre didactice etc din instituţiile de învăţămînt din Transnistria.

De asemenea, Loretta Handrabura, a propus ca în anul 2012 să fie organizate o serie de activităţi şi anume: un seminar de instruire privind recunoaşterea actelor de studii şi calificărilor, bazată pe practica internaţională; reluarea negocierilor în privinţa asigurării mobilităţii bilaterale a studenţilor şi cadrelor didactice din instituţiile de învăţămînt de pe ambele maluri ale Nistrului ş.a. Totodată, viceministra, a cerut intervenţia CE pentru a stabili dacă Universitatea de la Tiraspol este acreditată.

Tatiana Potîng, viceministrul educaţiei, a menţionat că Ministerul Educaţiei se confruntă cu lipsa de comunicare şi reticenţă din partea administraţiei de la Tiraspol la orice iniţiative în domeniul educaţiei. Din acest motiv, cadrele didactice, elevii, părinţii nu pot beneficia de formări, material didactic, softuri, proiecte educaţionale propuse de către Ministerul Educaţiei, inclusiv şi la capitolul incluziunii copiilor aflaţi în dificultate prin crearea şcolilor prietenoase copilului.

Viceministrul Tatiana Potîng, a subliniat că deşi există solicitări din partea directorilor, profesorilor şi părinţilor pentru suport didactic elaborat de Ministerul Educaţiei conform standardelor Europene, ministerul nu poate transmite acest suport instituţiilor din stînga Nistrului. Iar acest fapt provoacă reacţii negative din partea beneficiarilor. Pentru a sigura un proces educaţional de calitate în aceste şcoli, viceministrul a solicitat asistenţa CE.

La rîndul său, dna Anna Capello-Brillat, reprezentantul delegaţiei Consiliului Europei, a apreciat propunerile Ministerului Educaţiei şi a propus ca acţiunile în anul viitor să continue, atît pe componenta învăţămîntului superior, cît şi pe segmentul preuniversitar. Printre acţiunile care vor fi desfăşurate este şi organizarea unui seminar cu privire la standardele şi avantajele Procesului de la Bologna, dar şi organizarea activităţilor extracurriculare, după modelul iniţiativei „Tinerii împotriva drogurilor” realizată de CE pe parcursul anului 2011 (competiţii sportive la ruggby).

petitii