Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministrul Dan Perciun participă la ședința Bordului de conducere a Parteneriatului Global pentru Educație
05/06/2024 - 11:53

În perioada 4-6 iunie curent, ministrul Dan Perciun participă la Berlin, Germania, la ședința ordinară a Bordului Parteneriatului Global pentru Educație (PGE), în calitate de membru al comitetului de conducere. Este pentru prima dată când Republica Moldova are un membru în Bordul de conducere al PGE, ministru fiind desemnat în această structură în primăvara anului 2024.

 

În cadrul ședinței va fi discutat raportul de activitate al PGE, precum și finanțarea proiectelor educaționale până în anul 2030. De asemenea, vor fi dezbătute o serie de subiecte importante, așa ca: crearea parteneriatelor pentru evaluarea cunoștințelor elevilor; abordarea violenței de gen în școli; finanțarea educației; rolul PGE în promovarea la nivel global a unei educații de calitate și incluzive ș.a. Totodată, membrii comitetului de conducere vor aproba granturile oferite de către organizație pentru diferite state ale lumii.

 

Ministerul Educației și Cercetării dezvoltă o cooperare eficientă cu PGE pe parcursul mai multor ani. În perioada anilor 2020-2023, MEC a obținut 2 granturi a câte 5 milioane de dolari SUA pentru susținerea reformelor în învățământul general, în special pentru promovarea digitalizării sistemului educațional și îmbunătățirea calității educației. În cadrul acestor proiecte au fost aprobate noile standarde de dotări cu TIC a școlilor din țară, dar și standarde de competențe digitale pentru personalul didactic. Astfel, circa 10.000 de cadre didactice au beneficiat de formări în vederea îmbunătățirii competențelor digitale. Proiectele susținute de PGE mai prevăd procurarea echipamentelor TIC și a tehnologiilor asistive în sumă de 2 milioane de dolari. De asemenea, a fost îmbunătățit și Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME). Totodată, în cadrul proiectelor susținute de PGE, peste 200 de instituții de învățământ din țară vor primi granturi pentru promovarea cadrelor didactice și a proiectelor educaționale inovative.

 

Amintim că, în perioada 2006-2014 Republica Moldova a beneficiat de un grant de 13,2 mln dolari SUA pentru revitalizarea sistemului educațional preșcolar. În cadrul acestui proiect au fost renovate și dotate cu mobilier, cărți, jucării, materiale didactice  101 grădinițe, 21 de centre comunitare și 4 centre de reabilitare pentru copiii cu CES. De asemenea, circa 10.000 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie au beneficiat de instruiri în aplicarea metodologiei centrate pe copil, iar peste 7.000 - de serviciile de mentorat. Totodată, au fost elaborate o serie de documente de politică educațională în domeniul educației timpurii.

 

PGE este o platformă de cooperare și finanțare internațională, care are drept scop consolidarea sistemelor de educație din țările în curs de dezvoltare, pentru a contribui la creșterea numărului copiilor încadrați în sistemul educațional la nivel global și promovarea unei educații de calitate.  Începând cu anul 2003, PGE a oferit circa 751  de granturi în 89 de țări în valoare totală de 8.3 mld dolari SUA.

petitii