Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
MESAJUL MINISTRULUI EDUCAŢIEI, CU PRILEJUL ZILEI PROFESIONALE A LUCRĂTORILOR DIN ÎNVĂŢĂMÎNT
06/10/2012 - 09:24
În această zi de sărbătoare vreau să vă amintiţi de învăţătoarea sau învăţătorul care v-a fost cel mai drag, care v-a pregătit cel mai bine pentru viaţă, pentru ceea ce faceţi astăzi, în anul 2012. 

Imaginaţi-vă că toţi învăţătorii ar fi fost ca ei – ce impact ar fi avut asupra societăţii?

Acum vreau să vă imaginaţi anul 2040. Cum credeţi că va arăta lumea în anul 2040? Nu este un an ales în mod aleatoriu. Este anul în care cei care acum o lună au mers în clasa întîi vor fi la mijlocul carierei.

Cum va arăta acest viitor? Iată ce spun experţii:
o 10 profesii dintre cele mai căutate în anul 2010 nici măcar nu existau în anul 2004. Este foarte probabil că, astăzi, îi pregătim pe elevi pentru profesii care nu vor exista în 2040.
o Elevii de astăzi vor schimba între 10 şi 14 slujbe înainte de a atinge vîrsta de 38 de ani.
o La fiecare doi ani, volumul de informaţie din domeniul tehnologic se dublează. Ce înseamna aceasta? Aceasta înseamnă ca ceea ce învaţă astăzi la anul întîi studenţii de la specialităţile tehnice va fi deja informaţie învechită în anul al treilea de studii.

Acum să ne gîndim la sălile de clasă, la lecţiile din şcolile noastre. Cum credeţi, în ce măsură ceea ce facem astăzi îi pregăteşte pe copii pentru un asemenea viitor?

Eu aş zice că noi am făcut abia primii paşi. Am realizat reforma curriculară. Am depus eforturi pentru sporirea calităţii procesului de predare şi a materialelor didactice. Dar revin la aceeaşi întrebare: facem oare suficient de mult pentru a-i ajuta pe copiii de astăzi să devină oameni de succes peste zece, douăzeci, treizeci de ani?

Alvin Toffler afirma: „Analfabeţii secolului 21 nu vor fi cei care nu pot citi şi scrie, ci aceia care nu pot învăţa, apoi „dez-învăţa” şi învăţa din nou.

Vă invit să preluăm cu mult curaj partea noastră de responsabilitate pentru realizarea celui mai important obiectiv al şcolii de azi:

Alfabetizarea = Gîndire Independentă + Creativitate

Numai renunţînd la învăţarea pasiva veţi putea deprinde copiii sa gîndească independent şi creativ. În calitatea mea de ministru, promit să susţin şi să promovez profesorii care se angajează în realizarea acestui obiectiv.

Copiii pe care i-aţi întîmpinat în clasa întîi trebuie învăţaţi să navigheze prin multitudinea surselor de informare, să asimileze informaţia necesară, iar apoi să o recreeze într-un format nou, într-un format util.

Memorizarea şi reproducerea celor reţinute nu mai reprezintă de mult o metodă acceptabilă şi nu-i pregăteşte pe copii pentru provocările viitorului.

Învăţaţi-i pe copii sa fie întreprinzători. Şcoala de astăzi se inspiră din profesiile standard: avocat, doctor, economist etc. În realitate însă, ţinînd seamă de statisticile pe care vi le-am prezentat mai sus, trebuie să dezvoltăm spiritul de antreprenor. Ce am în vedere? Să educăm oameni care observă problemele din jurul lor şi îşi propun să le rezolve. Dumneavoastră trebuie sa pregătiţi tineri care să găsească soluţii pentru probleme pe care încă nici nu ni le imaginăm.

Ce trebuie să facem astăzi pentru a ne apropia de aceste scopuri?
Trebuie sa trecem de la o autonomie declarată la una reală în gestionarea resurselor;

de la investiţii dispersate – la investiţii consolidate în educaţie;

de la evaluarea cunostinţelor – la evaluarea competenţelor;

şi să aplicăm un sistem de motivare bazat pe performanţe.

Sîntem conştienţi de faptul că succesul reformelor poate fi asigurat doar prin eforturile noastre comune.

Iar rolul dumneavoastră este cel mai important. Numai dumneavoastră puteţi face ca aceşti copii să iubească şcoala şi învăţătura.

Dumneavoastră mai aveţi un rol: cel de părinţi pentru copiii ale căror mame şi taţi nu sînt aproape. Numai dumneavoastră puteţi face ca şcoala sa fie cu adevărat prietenoasă tuturor copiilor.

Rolul familiei în procesul de educare este evident. Nu le putem cere copiilor să facă ceea ce nu facem noi. Dragi părinţi, vorbiţi cu copiii dumneavoastră, citiţi-le în fiecare seară de la vîrsta cea mai fragedă. Interesaţi-vă de ceea ce îi interesează pe ei. Ascultaţi-i, dar şi auziţi-i cu adevărat.

Numai acţionînd împreună – şcoala, familia, comunitatea, societatea în ansamblu – vom reuşi să ajutăm generaţiile de mîine să supravieţuiască într-o lume complexă.

Permiteţi-mi să Vă aduc cele mai sincere mulţumiri pentru munca pe care o depuneţi, să Vă urez multă sănătate şi realizări frumoase.
 
Prezentarea care a însoțit mesajul Ministrului Educației, Maia Sandu, rostit în cadrul Zilei profesionale a lucrătorului din învățămînt din 5 octombrie 2012

petitii