Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Mecanismul încadrării copiilor din familiile refugiate din Ucraina în sistemul de învățământ din Republica Moldova a fost discutat cu conducătorii OLSDÎ
16/03/2022 - 18:25

În Republica Moldova copiii din familiile refugiate din Ucraina beneficiază de oportunități de încadrare în instituțiile educaționale din țară, inclusiv în cele extrașcolare, în funcție de solicitările părinților și a reprezentanților legali care reprezintă interesele copiilor, conform Ordinului Ministerului Educației și Cercetării nr. 178 din 15 martie 2022 .

 

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a convocat astăzi, 16 martie, în ședința operativă șefii și reprezentații Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ). În cadrul acestei ședințe a fost discutată Instrucțiunea privind încadrarea în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova a copiilor din familii refugiate din Ucraina, elaborată și aprobată de MEC.

 

Conform ordinului, Organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor gestiona cererile depuse și vor coordona încadrarea copiilor în instituțiile de învățământ din țară, în funcție de disponibilitatea de locuri în rețeaua instituțiilor de învățământ din localitate și a limbii de instruire solicitate.

 

Totodată, ținând cont de solicitări și resurse disponibile, OLSDÎ vor decide forma de organizare a activităților educaționale în instituțiile de învățământ general, precum și în instituțiile de învățământ extrașcolar din subordine. În plus, vor asigura condiții pentru organizarea și desfășurarea activităților didactice și de socializare pentru toți solicitanții, în limitele grupelor și claselor existente, conform rețelei instituțiilor de învățământ din subordine, inclusiv pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.

 

 Ministrul Anatolie Topală a făcut apel către conducătorii OLSDÎ să contribuie la crearea unui climat benefic pentru copiii din familiile refugiate, oferindu-le tot sprijinul de care au nevoie pentru integrare, astfel încât perioada de adaptare să fie cât mai scurtă și cât mai favorabilă.

petitii