Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
La 3 septembrie curent începe un nou an de studii
30/08/2012 - 12:57

Elevii din Republica Moldova vor păși pragul școlii la 3 septembrie curent. Careul solemn consacrat primului sunet de clopoțel va fi organizat în instituțiile de învățămînt din țară pentru cca 380 mii de școlari.

În cadrul primei ore a anului de studii, care va avea genericul "Ion şi Doina Aldea-Teodorovici - tribuni ai idealurilor naţionale", profesorii-diriginţi din toate instituţiile şcolare vor aduce omagiu celor doi rapsozi-tribuni care, prin opera lor, mai continuă să lupte pentru idealurile naționale, libertatea, suveranitatea și independența republicii Moldova. Totodată, aceștia vor explica elevilor semnificaţia simbolurilor de stat ale Republicii Moldova: ale drapelului, stemei şi a imnului.

Astfel, din totalul elevilor cuprinși în învățămîntul preuniversitar, cca 140 mii reprezintă elevii din învățămîntul primar, cca 180 mii-elevii din învățămîntul gimnazial și cca 59 mii de elevi din liceu. În clasa I vor merge 35 de mii de copii. În cele cca 1400 de școli activează aproximativ 40 mii de profesori, dintre care 25 la sută sunt pensionari.

Potrivit lui Valentin Crudu, șef direcție învățămînt preșcolar, primar și secundar general, sînt întreprinse măsurile necesare pentru buna desfășurare a procesului educativ-instructiv în noul an de învățămînt.

În anul școlar 2012-2013 corpul profesoral va fi suplinit cu încă cca 700 de tineri specialiști care au primit adeverințele de plasare în cîmpul muncii.

În conformitate cu Hotărîrea de Guvern cu privire la asigurarea cu manuale a elevilor, au fost editate și reeditate 53 titluri de manuale noi (editate - 12 titluri, reeditate 41 titluri). Comparativ, în 2010 au fost editate și reeditate 50 titluri, în 2011 - 42 titluri de manuale.

În anul de studii 2012-2013 se va realiza, ca şi în anii precedenţi, alimentarea gratuită a elevilor claselor I-IV, a celor din familiile socialmente vulnerabile şi a elevilor claselor V-XII din instituţiile preuniversitare din partea stîngă a Nistrului şi municipiul Bender, din subordinea Ministerului Educaţiei.

Pentru eficientizarea procesului educațional, în contextul prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.484 din 05.07.2011 cu privire la Planul național de acțiuni pentru implementarea reformei structurale în educație, conform deciziilor APL de la 01 septembrie 2012 vor fi optimizate (lichidate) 27 instituții de învățămînt (din cele 45 propuse de DGÎTS spre lichidare), vor fi reorganizate 48 instituții (din cele 94 propuse de DGÎTS spre reorganizare). În consecință vor fi transportați cu autobuzele școlare 4430 elevi din instituțiile optimizate în anul 2012 și circa 7 mii de elevi în urma optimizărilor din anii precedenți.

Pentru transportarea copiilor la școlile de circumscripție, în perioada 2010- 2012 Ministerul Educației a procurat 109 autobuze școlare (inclusiv 49 – în anul curent din Bugetul de Stat). Unitățile de transport au fost repartizate direcțiilor raionale tineret și sport, au fost identificate și aprobate circa 300 trasee (în comun cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor), care, majoritatea, au fost supuse reparațiilor curente sau se află în proces de finalizare. Totodată, în același scop, vor fi utilizate circa 80 autobuze arendate de autoritățile APL.

Administrațiile publice locale au informat că reparaţiile capitale din instituţiile educaţionale din 13 raioane au fost realizate în volum de 90-100% (Cahul, Călărași, Căușeni, Criuleni, Dondușeni, Dubăsari, Edineț, Rîșcani, Sîngerei, Ștefan Vodă, Taraclia, Ungheni şi mun. Bălţi), pînă la 50 % - în raioanele Cantemir, Nisporeni, Rezina și mun. Chișinău. În celelalte raioane lucrările sînt finalizate în volum de 60-85%.

În majoritatea cazurilor lucrările de reparaţie se desfășoară conform programelor stabilite, dar sînt și cazuri cînd au fost stopate temporar din cauza lipsei de finanţare a proiectelor preconizate (27 instituții din Chișinău, Nisporeni, Rezina, Basarabeasca, Taraclia, UTAG (Ceadîr-Lunga), sau din cauza modificării devizelor de cheltuieli provocînd reținerea reparațiilor. Conform datelor prezentate de direcțiile de învățămînt au fost reparate capital sau se află în proces de finalizare 768 instituţii de învăţămînt preuniversitar, din cele 795 preconizate.

Rețeaua instituțiilor de învățămînt din Republica Moldova cuprinde 1460 instituții de învățămînt preuniversitar, 1400 instituții preșcolare, 66 instituții de învățămînt secundar profesional, 46 colegii și 34 de universități (19 de stat și 15 private).

petitii