Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Instruirii în domeniul managementului financiar

Wed, 31/10/2012 - 13:08 -- stisc_admin
Peste 1600 de responsabili din 22 unități administrativ teritoriale vor fi instruiți în vederea implementării unei noi metodologii de finanțare a învățământului primar și secundar general. 

Chișinău, 31 octombrie, 2012 – Ministerul Educației va desfășura, în lunile noiembrie - decembrie curent, seminare de instruire privind implementarea noii metodologii de finanțare a învățământului primar și secundar general. La seminare vor participa directorii instituțiilor de învățământ, contabilii din primării responsabili de sectorul educației, reprezentanții direcțiilor raionale de învăţământ, tineret și sport dar și ai direcțiilor de finanțe.

Noua metodologie de finanţare se bazează pe principiul „banii urmează elevul”. Această formulă va permite îmbunătăţirea considerabilă a calităţii instruirii în instituţiile educaţionale din cele 22 entități administrativ-teritoriale, prin repartizarea echitabilă a banilor publici şi alocarea lor în funcţie de nevoile fiecărui elev. Anterior, noua metodologie de finanțare a fost pilotată în 11 raioane ale țării. 

De la 1 ianuarie 2013, toate instituţiile de învăţământ primar şi secundar general vor aplica noua metodologie de finanțare. In prima faza, instituţiilor de învăţământ li se oferă o perioadă de doi ani de ajustare, timp în care Ministerul Finanțelor le va aloca sume suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor: în primul an, 100% din deficitul bugetar, iar în al doilea an - 50%. Noua metodologie de finanțare a școlilor vizează toate cheltuielile, cu excepţia celor pentru alimentaţie, pregătirea obligatorie a copiilor pentru şcoală şi reparaţiile capitale.

Suma transferurilor ce vor fi efectuate în contul fiecărui raion va fi calculată în baza normativului valoric pentru un „elev ponderat”, (pentru 2013 constituie 6282 lei) care se înmulţeşte cu numărul de elevi ponderaţi şi se adună cu normativul valoric pe şcoală (pentru 2013 constituie380281 lei) înmulţit la numărul de instituţii din raion.
Din sursele alocate, în bugetul raional vor putea fi reţinute până la 5% din valoarea bugetului prevăzut pentru fiecare instituţie de învăţământ. Acești bani vor fi utilizați pentru transportarea elevilor, întreţinerea căminelor dar și pentru procurarea echipamentelor didactice și investiții în infrastructură. 

Noua metodologie de finanţare a şcolilor nu va afecta politica de salarizare a cadrelor didactice. Salariile sunt stabilite prin lege şi nu vor putea fi micşorate cu scopul de a economisi surse bugetare. Totuşi, , în cazul acumulării unor economii, managerii instituţiilor de învăţământ vor putea aloca o parte din aceşti bani pentru oferirea unui spor la salariul de bază al profesorilor. 

Relaţii
: Ministerul Educaţiei, proiectul ”Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova”:
Iurie Vârlan, +373 22 232464
iurivarlan@gmail.com 
www.edu.md