Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Implementarea SELFIE, evaluată de experți naționali și internaționali
17/03/2022 - 17:29

Prezentarea rezultatelor implementării instrumentului SELFIE la nivelul Învățământului Profesional Tehnic (IPT) se desfășoară în perioada 17-18 martie curent, în format online. La eveniment participă reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Fondului European de Formare (FEF) și instituțiilor IPT.

 

Instrumentul SELFIE este un mecanism de auto-reflecție asupra învățării eficiente prin promovarea utilizării tehnologiilor educaționale inovatoare (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational technologies) și reprezintă o modalitate de susținere a procesului de digitalizare a învățământului. Elaborat de Comisia Europeană și implementat de țările Uniunii Europene și cele ale Europei de Est, acest instrument este unul multilingv, plasat pe o platformă digitală, fiind adresat nivelului de învățământ general și învățământului profesional tehnic.

 

În cadrul evenimentului, secretarul de stat al MEC, Galina Rusu, a mulțumit FEF pentru suportul oferit în formarea coordonatorilor instituționali, pentru impulsul și ghidarea în utilizarea instrumentului SELFIE. Galina Rusu a apreciat, de asemenea, receptivitatea și implicarea activă a instituțiilor IPT, ceea ce a permis participarea la realizarea chestionarului a unui număr impunător de elevi, cadre didactice și de conducere.

 

„Digitalizarea este un obiectiv al MEC care trebuie realizat în perioada imediat următoare, atât pentru a preveni situațiile de incapacitate de organizare a procesului educațional, cât și pentru a oferi o formare profesională modernă, inovativă și eficientă”, a menționat secretarul de stat al MEC.

 

Fillippo del Ninno, expert FEF pentru dezvoltarea capitalului uman și coordonator de țară pentru Republica Moldova, a încurajat reprezentanții sistemului de învățământ din țara noastră să continue implementarea acestui instrument. Potrivit expertului, acesta este ușor de aplicat, având la dispoziție un mecanism funcțional pe bază anonimă, și nu solicită mult timp și pregătire din partea respondenților și coordonatorilor SELFIE din cele trei categorii-țintă: cadrele manageriale, cadrele didactice și elevii.

 

La rândul său, Alessandro Brolpito, expert senior în dezvoltarea capitalului uman – Competențe digitale de învățare, a menționat că SELFIE este instrument util pentru elaborarea politicii digitale, precum și de monitorizare a situației la nivel de instituții și la nivel național. Totodată, el a specificat că acest instrument, fiind anonim, oferă un grad înalt de obiectivitate. Datele sunt absolut confidențiale, iar rapoartele generate de sistemul SELFIE nu indică numele și aprecierile respondenților, ci realizează o estimare cantitativă.

 

În cadrul evenimentului a fost discutată și modalitatea de elaborare a planurilor de intervenție, atât la nivel național, cât și la nivel de instituții de învățământ.

petitii