Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Extinderea autonomiei universitare prin implementarea autonomiei financiare în universități de stat
30/11/2012 - 15:39

Ministerul Educației, de comun cu Ministerul Finanțelor, a organizat în perioada 22-30 noiembrie curent, un șir de întruniri cu actorii interesați: managerii instituțiilor de învățămînt superior, reprezentanții autoguvernanței studențești, cadrelor didactice universitare, societății civile, mass-media pentru a consulta proiectul Regulamentului cu privire la modul de funcționare în condiții de autonomie financiară a instituțiilor de învățămînt superior de stat. Documentul urmează a fi propus pentru aprobare Guvernului.

Noul mecanism va fi aplicat din ianuarie 2013 și va da posibilitate instituțiilor de învățămînt superior de stat să gestioneze resursele financiare proprii în mod autonom, în paralel cu sursele alocate din bugetul de stat pentru Comanda de Stat de pregătire a specialiștilor, conform cerințelor pieții muncii.

Pe plan național, autonomia universitară se implementează pe trei componente: ştiinţifică, didactică, organizațională, acum fiind pregătită și dezvoltată cea de-a patra –autonomia în plan financiar.

Autonomia financiară se va implementa în cîteva etape. Timp de doi ani se va simula formula de alocare a mijloacelor per student conform unor coeficienți de echivalare pe forme de învățămînt (învățămînt de zi, cu frecvență redusă, studii la distanță), pe niveluri (studii superioare de licență, masterat, doctorat etc), precum și pe domenii de formare profesională (științe ale educației, agricultură, sănătate, arte).Formula aprobată urmează să acopere cheltuielile reale de pregătire profesională per student, ce diferă de la un domeniu la altul.

Conform proiectului regulamentului cu privire la modul de funcționare în condiții de autonomie financiară a instituțiilor de învățămînt superior de stat, alocările financiare din bugetul de stat se vor face nu pe articole de cheltuieli separate, ci pe un singur articol de cheltuieli general cumulativ, care se va numi ”Servicii educaționale pentru realizarea comenzii de stat de pregătire a cadrelor”.

Aceste transferuri financiare nu vor avea un caracter de susţinere a instituţiilor vizate, ci vor fi un mijloc de plată pentru procurarea serviciilor educaţionale de la instituţiile de învăţămînt superior de stat prin Comanda de Stat. Autonomia financiară se va realiza prin administrarea resurselor financiare prin conturi bancare (în bănci comerciale), nu prin planuri de finanțare și conturi trezoreriale ca pînă acum.

Atît mijloacele alocate de la bugetul de stat, cît şi cele acumulate din plata taxelor de studii, arendă, sponsorizări, donații etc. ale universităţilor, numite deja „mijloace proprii” (anterior „mijloace speciale”) vor fi depuse pe un cont bancar. În continuare instituţia de învăţămînt superior de stat îşi va planifica independent cheltuielile.

Proiectul Regulamentului cu privire la modul de funcționare în condiții de autonomie financiară a instituțiilor de învățămînt superior de stat poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Educației în directoriul ”Transparența în procesul decizional”.

petitii