Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Dan Perciun, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”: „Pedagogia trebuie să devină o profesie de prestigiu”
15/12/2023 - 10:01

„Pedagogia va deveni o prioritate pentru țara noastră și vom investi mai mult în acest domeniu”, a declarat ministrul Dan Perciun la întâlnirea cu studenții și colectivul profesoral al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Întâlnirea a avut loc cu ocazia evenimentului de lansare a subproiectelor câștigate de această instituție în cea de-a doua rundă a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. 

 

Ministrul a trecut în revistă acțiunile și investițiile financiare atribuite de MEC Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” pe parcursul acestui an, dar și în următoarea perioadă.  Dan Perciun a menționat cele mai semnificative rezultate pe care le-a reușit ministerul pentru a crește atractivitatea profesiei. Printre acestea se numără majorarea burselor la pedagogie care vor ajunge la cca 3400 lei pentru studenții din anul IV de studii, investițiile în căminele studențești de cca 43 mln de lei, dar și majorarea indemnizației acordate la angajare. Dan Perciun s-a referit și la introducerea mediei minime de 7 la admitere la pedagogie, investițiile în dotarea instituțiilor, dar și majorarea cu 15% a salariilor profesorilor. 

 

Studenții și profesorii prezenți la eveniment, au avut ocazia să adreseze întrebări ministrului și să primească răspunsuri. Aceștia au fost interesați de modalitatea de organizare și îmbunătățire a stagiilor de practică în pedagogie, utilizarea corectă a inteligenței artificiale în procesul didactic, incluziunea școlară a copiilor vulnerabili, dar și aspecte privind discriminarea și corupția în unele instituții, lipsa profesorilor etc. 

 

De asemenea, au fost prezentate investițiile de care beneficiază Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Suma celor două granturi alocate acestei instituții se ridică la 3,3 mln euro, cel de-al doilea grant în valoare de cca 1,18 mln euro, fiind lansat chiar în cadrul evenimentului. 

 

Din resursele alocate instituția își propune să reconceptualizeze programele de studii din domeniul științe ale educației, adaptându-le la cerințele pieței forței de muncă și la tendințele actuale ale domeniului pedagogiei. Astfel, vor fi modernizate 45 de programe de studii licență și master, alte 13 - acreditate, 8 programe nou create și 10 programe pentru forma de învățământ la distanță. Totodată, vor fi create 15 spații multifuncționale care cuprind 10 clase, 4 centre universitare și un HUB pentru educație digitală. 

 

MEC a lansat în 2021 programul de investiții în valoare de 24,7 mln de euro pentru instituțiile de învățământ superior din țară, finanțat de Banca Mondială prin Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a proiectului Băncii Mondiale este de 35,7 mln euro pe o perioadă de 5 ani.

 

petitii