Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Consultările naționale pentru pregătirea Poziției Republicii Moldova către Summitul ONU cu genericul „Transformarea Educației”
08/08/2022 - 18:04

Preocuparea constantă pentru viitorul educației, respectiv, viitorul societăților în care trăim, în contextul provocărilor majore la care au fost supuse sistemele educaționale ale țărilor lumii, a determinat decizia Organizației Națiunilor Unite de a convoca Summitul cu Genericul „Transformarea Educației” - la nivel de șefi de stat/guvern, la care va participa și Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la 19 septembrie 2022, la New York și se va desfășura în cadrul Adunării generale a ONU.

 

La sugestia Secretariatului ONU, pe data de 8 august 2022, s-au desfășurat consultările naționale pentru pregătirea Poziției țării către Summitul ONU cu genericul „Transformarea Educației”.

 

Stabilirea modalităților eficiente de a impulsiona transformarea educației este o preocupare-cheie continuă a Republicii Moldova, inclusiv a Ministerului Educației și Cercetării. Consultările naționale pentru pregătirea Poziției RM către Summitul ONU au vizat modalitățile de reimaginare, regândire a educației pentru a asigura dezvoltarea unor societăți durabile, reziliente și bazate pe cunoaștere, ceea ce presupune: școli incluzive, echitabile, sigure și sănătoase; învățare și abilități pentru viață, muncă și dezvoltare durabilă, profesorii și profesia didactică; învățare și transformare digitală, finanțarea educației.

 

Discuțiile din cadrul consultărilor naționale s-au axat pe prioritățile strategice stabilite de MEC în proiectul Strategiei „Educația 2030” și cel al Programului de implementare a acesteia, dar și pe Raportul Comisiei Internaționale pentru Viitorul Educației „Reimaginându-ne viitorul Împreună. Un nou contract social pentru educație”. Imperativele transformării educației au fost discutate în grupuri, iar rezultatele acestora se vor regăsi în documentul final.

 

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a subliniat: „necesitatea implicării tuturor beneficiarilor direcți și indirecți ai educației pentru a impulsiona transformarea educației, având în vederea lecțiile învățate în urma pandemiei și a războiului din regiune prin creșterea rezilienței sistemelor educaționale față de șocurile externe de orice natură, inclusiv prin extinderea și consolidarea coeziunii sociale în favoarea educației prin implicarea tuturor părților interesate – elevilor, părinților, studenților, tinerilor, reprezentanților comunităților și ai mediului de afaceri în guvernanța educației”.

 

În urma Consultărilor Naționale, specialiștii și experții din domeniul educației din Republica Moldova vor elabora și prezenta pentru Summitul cu Genericul „Transformarea Educației” - Declarația națională de angajare în procesele globale de transformare a educației, care va reprezenta poziția și angajamentul ferm al Republicii Moldova de a moderniza educația națională, aceasta fiind o prioritate națională pentru dezvoltarea de perspectivă a țării.

petitii