Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Consolidarea capacității sistemului național de recunoaștere a calificărilor obținute în străinătate pentru facilitarea accesului la studii și internaționalizarea educației naționale
11/07/2022 - 08:19

Circa 200 de specialiști responsabili de realizarea recunoașterii calificărilor obținute în străinătate din cadrul direcțiilor raionale de învățământ, instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior au participat, în perioada 24 iunie -1 iulie 2022, la seminarele de instruire cu genericul „Recunoașterea și echivalarea perioadelor de studii, actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate”, organizate de Ministerul Educației și Cercetării.

 

      În cadrul seminarelor au fost prezentate cerințele pentru asigurarea calității procesului de recunoaștere în perioada admiterii, explicate procedurile pentru evaluarea calificărilor obținute în străinătate și particularitățile evaluării calificărilor persoanelor refugiate, care nu dispun de suficiente acte doveditoare și alte subiecte.

 

      De menționat că, pentru eliminarea barierelor birocratice, reducerea timpului de așteptare pentru obținerea concluziei privind echivalența calificărilor dobândite în străinătate cu cele din Republica Moldova sau pentru stabilirea valorii acestora, Ministerul Educației și Cercetării a descentralizat serviciul de recunoaștere pe durata perioadei de admitere.

 

      Astfel, pentru continuarea studiilor în instituțiile din Republica Moldova, candidații titulari ai actelor de studii dobândite în țările semnatare ale Convenției de la Lisabona cu privire la recunoaștere, urmează să se adreseze direct la instituțiile de învățământ din țară și la direcțiile raionale de educație pentru înscrierea în instituțiile de învățământ general.

 

      În cadrul sesiunilor de instruire o atenție specială a fost acordată subiectului recunoașterii calificărilor refugiaților, actualitatea căruia este determinată de creșterea numărului de refugiați din Ucraina. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au explicat care sunt condițiile de absolvire a nivelurilor educaționale în Ucraina și tipurile de acte care vor fi eliberate, modalitățile de verificare a autenticității actelor de studii, scara de conversie a notelor ș.a. De asemenea, participanții la instruire au fost informați despre faptul că, în trimestrul III al anului curent, MEC va organiza cu susținerea Consiliului Europei un seminar privind implementarea noului instrument de recunoaștere, aplicat în statele europene pentru refugiați - Pașaportul European al Calificărilor pentru refugiați/ European Qualifications Passport for Refugees (EQPR). Republica Moldova a aderat la acest proiect european la 19 mai 2022.

 

      Ministerul Educației și Cercetării a încurajat colaborarea eficientă între responsabilii din instituțiile de învățământ de toate nivelurile de recunoașterea calificărilor obținute în străinătate, iar în cazurile specifice i-a îndemnat să se adreseze pentru consultație la Direcția Cadrul Național al Calificărilor a MEC, care este responsabilă de dezvoltarea politicii naționale în domeniul recunoașterii calificărilor.

 

      Cadrul normativ privind recunoașterea studiilor realizate peste hotare este aliniat la standardele Spațiului European al Recunoașterii și la inițiativele recente ale Consiliului Europei și este orientat spre facilitarea accesului la studii, precum și la sporirea atractivității sistemului educațional național pentru cetățenii străini, intensificarea mobilității și internaționalizării educației naționale.

petitii