Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Cadrul legal cu privire la învățământul dual a fost stabilit
22/04/2022 - 11:06

Legea cu privire la învățământul dual a fost aprobată în a doua lectură în ședința Parlamentului din 21 aprilie 2022. Aspectele organizaționale privind cadrul legal al învățământului dual au fost stabilite, urmează să fie asigurată respectarea Legii, standardele de calitate în proiectarea, realizarea şi evaluarea programelor de formare profesională la nivel naţional.

 

MEC asigură dezvoltarea învățământului dual conform cadrului legal actualizat și aliniat la cerințele timpului. Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional tehnic în cadrul căruia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ profesional tehnic, iar cea practică – la unitate/agentul economic.

 

Eficientizarea procesului educațional și a practicii de lucru în cadrul instituțiilor de învățământ va permite introducerea unor noi discipline pentru a asigura piața muncii din Republica Moldova cu specialiști calificați în domeniile de activitate existente și în altele noi. MEC va continua munca în funcţie de evoluţiile din planul noilor necesități educaţionale asupra curriculumului, precum şi conform exigenţelor față de absolvenți.

 

Perspectivele învățământului dual în Republica Moldova presupun următoarele beneficii pentru elevi: formare profesională în context real de muncă pe baza utilajului din cadrul unității/agentului economic; pachet social oferit elevilor din învățământul profesional tehnic prin: achitarea bursei de studii, cazare în căminul instituției, pentru învățământul profesional tehnic secundar – alimentație gratuită; remunerație de formare profesională, mărimea căreia nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real; oportunități mai mari de angajare și avansare în carieră. 

 

Totodată, învățământul dual este avantajos și pentru agenții economici care au posibilitatea să participe la pregătirea forței de muncă în conformitate cu necesitățile proprii; să selecteze elevii în procesul de desfășurare a concursului de admitere; să participe la evaluarea competențelor elevilor la finalizarea programului de formare profesională; să-și aleagă cei mai buni candidați după încheierea perioadei de instruire, în vederea angajării. Menționăm că agenții economici beneficiază de compensarea cheltuielilor suportate pentru organizarea și realizarea învățământului dual în proporție de cel mult 50% din cheltuielile admise pentru compensare.

 

Informații despre învățământul dual găsiți la acest link: https://ipt.md/ro/invatamint-dual

petitii