Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
În atenția candidaților la bacalaureat în regim extern
17/10/2012 - 12:04

Ministerul Educației informează că toate instituțiile de învățămînt care prestează cursuri contra plată, în vederea pregătirii candidaților către sesiunea de bacalaureat 2013, trebuie să adeverească condiții corespunzătoare cerințelor și, obligatoriu, autorizarea ministerului Educației.

Precizăm, în context, ideea că acești candidați vor fi supuși procedurii de susținere a diferențelor de programă, în conformitate cu stipulările Regulamentului privind organizarea și desfășurarea examenelor de absolvire în regim extern.

Acesta, între altele, prevede că:

1. La susţinerea examenelor de bacalaureat, în regim extern, sînt admise persoanele care au atins vîrsta de 19 ani (în anul în curs), sînt absolvenţii:
• şcolii medii de cultură generală și dețin Atestatul de studii medii de cultură generală;
• şcolii profesionale cu durata de 3 ani de studii și dețin la Certificatul de calificare anexa cu note la disciplinele de cultură generală;
• colegiilor care prezintă situația academică pentru disciplinele de cultură generală;
• de asemenea, sînt admise persoanele care au, cel puţin, 2 ani de liceu, cu situaţia şcolară încheiată (clasa a X-XI).
2. Examenele de absolvire, în regim extern, pentru cursul de liceu sînt organizate contra plată. Metodologia calculării taxei de examen este elaborată de către Agenţia de Evaluare şi Examinare şi este aprobată de către Ministrul Educaţiei. Mărimea taxei se stabileşte în funcţie de numărul orelor acordate pentru consultaţii, elaborarea şi verificarea lucrărilor de examene şi pentru alte cheltuieli ce ţin de organizarea examinărilor (hîrtie, multiplicarea subiectelor pentru probele de diferenţă, etc.). Taxa pentru o oră este cea stabilită prin Hotărîrea Guvernului nr. 601 din 20.05.2003, modificată prin Hotărîrea Guvernului nr. 275 din 13.04.2010 „Cu privire la acţiunile de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a treptelor de şcolaritate”-25 lei. Ea se depune în contabilitatea care deserveşte instituţia în care se susțin diferențele de programă.
3. Probele de diferenţă de programă pentru certificarea gradului de însuşire a materiei se susțin la toate disciplinele din Planul-cadru pentru învăţămîntul liceal, la profilul respectiv.
4. Consultaţiile şi probele de susţinere a diferenţelor de programă pentru cursul de liceu sînt organizate în lunile martie și aprilie, în instituţia desemnată de Ministerul Educaţiei în calitate de Centru de susţinere a examenelor, conform orarului stabilit.
5. Ministerul Educației nu recunoaște alte rezultate, determinate de orice altă instituție.

Prin urmare, candidații respectivi vor trebui să depună un dosar la Ministerul Educației în baza căruia ar putea fi acceptați de către Comisia Națională de Examene la susținerea diferențelor respective, pentru încheierea cursului integral de liceu.

Pînă la ora actuală, Ministerul Educației nu a oferit autorizația de prestare a atare servicii educaționale la nici o instituție din sistem.

În scopul elucidării faptelor identificate de către Jurnal de Chișinău prin articolul ”Bacul, într-o lună!”, Ministerul Educației a inițiat o anchetă de serviciu privind legalitatea cursurilor organizate în cadrul Universității Cooperatist-Comerciale.

petitii