Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Accesul copiilor refugiați la educație, discutat de reprezentanții ministerelor de resort din Republica Moldova și Ucraina
16/03/2022 - 15:57

Mecanismele de integrare educațională a copiilor și tinerilor refugiați din Ucraina au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru a Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova și Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina.

 

 Partea ucraineană a mulțumit Guvernului Republicii Moldova și cetățenilor țării noastre pentru grija și ajutorul substanțial oferit în această perioadă complicată, determinată de conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei.

 

Părțile s-au informat reciproc despre pașii concreți întreprinși în vederea facilitării accesului la studii elevilor și studenților ucraineni refugiați pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Au fost menționate mai multe oportunități de încadrare a acestora în sistemul educațional din țara noastră: școlarizarea în calitate de elev, frecventarea instituției de învățământ în calitate de audient, participarea la activități extrașcolare, non-formale, înscrierea la activități de asistență psihopedagogică și consiliere.

 

La fel, au fost discutate posibilitățile de reluare a procesului de instruire de către copiii refugiați, asigurat de Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina prin diverse metode, precum: în format online la lecțiile din școlile ucrainene, cu acces la resursele educaționale ale platformelor Всеукраїнська онлайн-школа și Școala internațională ucraineană.

 

Suplimentar, Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina a manifestat deschidere pentru a oferi sprijin profesorilor moldoveni pentru comunicare și conlucrare în procesul de predare copiilor refugiați.

 

Responsabilii din partea ministerelor, care au participat la ședință, au convenit să rămână în contact permanent pentru a monitoriza situația și pentru a identifica soluții optime în vederea continuității procesului educațional pentru copiii și tinerii ucraineni.

 

De asemenea, au fost oferite linkuri pentru resurse educaționale online, care pot fi utilizate de copiii refugiați din Ucraina în procesul de studii: https://lms.e-school.net.ua, https://uied.org.ua/navchayemosya-bez-kordoniv.

 

petitii