Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
3200 de participanți la turneele republicane de minifotbal „Guguță” și „Speranța”, dedicate Zilei Internaționale a Copilului
30/05/2022 - 18:07

Ministerul Educației și Cercetării în comun cu Federația Moldovenească de Fotbal continuă să promoveze modul sănătos de viață printre copii prin organizarea turneelor republicane de minifotbal „Guguță” și „Speranța”, dedicate Zilei Internaționale a Copilului, care au devenit competiții tradiționale în Republica Moldova și se desfășoară anual. Turneul republican de minifotbal „Guguță” a ajuns la ediția a XVII-a, iar turneul „Speranța” la cea de-a VI-a ediție. În total, în acest an, la turneele republicane de minifotbal participă peste 300 de echipe, inclusiv cca. 70 de echipe feminine, cumulând aproximativ 3200 participanți.

 

La Marea Finală a turneelor, care are loc la stadionul Zimbru, a participat și secretarul de stat al Ministerului Educației și cercetării, Galina Rusu. În debutul evenimentului, secretarul de stat a subliniat necesitatea și importanța competițiilor prin care să promovăm modul sănătos de viață, să stimulăm interesul elevilor față de activitățile sportive extracurriculare, să cultivăm spiritul de fairplay, să antrenăm elevii în practicarea sistematică a exercițiilor fizice, dar și să contribuim la identificarea și selectarea copiilor și tinerilor talentați. ,,Este o condiție indispensabilă ca orice sport de performanță să se fundamenteze pe o bază largă de practicanți ai sportului de masă. Iată de ce, împreună cu Școala, care trebuie să redevină nucleul sportului de masă, ne propunem să-i sensibilizăm pe elevi cu privire la beneficiile activității fizice asupra sănătății și asupra dezvoltării armonioase din punct de vedere emoțional”, a subliniat oficialul. De asemenea, secretarul de stat a felicitat echipele finaliste și le-a urat succese, îndemnându-i să joace în spiritul prieteniei, corectitudinii și al respectului reciproc.

 

Secretarul de stat și-a exprimat recunoștința față de Federația Moldovenească de Fotbal, care susține și promovează modul sănătos de viață, în special în rândul tinerilor, prin organizarea diverselor competiții sportive la nivel local și republican. Totodată, oficialul a dat asigurări că ministerul va susține în continuare atât dezvoltarea sportului de performanță, cât și a celui de masă.

 

 

Rezultatele turneelor republicane:

 

 

„GUGUȚĂ”:

LOCUL I - LT „Nicolae Iorga”, mun Chișinău;

LOCUL II - Gimnaziul „Ceadîr”, Leova;

LOCUL III - LT „M. Eminescu”, Bălți         

 

„SPERANȚA” 

LOCUL I - Gimnaziul nr. 31, mun. Chișinău;

LOCUL II - Gimnaziul „A. Bunduchi”, Hîncești;

LOCUL III - Gimnaziul Congazcic, UTA Găgăuzia.

 

 

petitii