Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Intrevederea dintre Ministerul Educatieii şi factorii de decizie din UTA Găgăuzia.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, Preşedintele Comisiei Naţionale de Examene, a organizat şi desfăşurat, asistat de membrii Comisiei Naţionale de Examene, o şedinţă de lucru cu participarea factorilor de decizie din UTA Găgăuzia, în care a fost abordată chestiunea ce vizează calitatea şi eficienţa învăţării Limbii şi literaturii române în UTA Găgăuzia, prin prisma rezultatelor examenului de bacalaureat la această disciplină şcolară.

Discuţiile au avut un caracter constructiv şi au implicat o atitudine corectă în susţinerea dialogului din partea domnului Nicolae Stoianov, vicebaşcan UTA Gagauzia şi a doamnei Vera Balova, şef Direcţie învăţămînt, tineret şi sport, UTAG.

În cadrul de dezbatere, au fost enunţate mai multe puncte de vedere ce se referă la calitatea organizării şi desfăşurării procesului educaţional la Limba şi literatura română ca materie şcolară obligatorie, fixată în Planul-cadru de învăţămînt şi în programele de examen.

Vorbitorii s-au pus de acord, însă, pe ideea că rata de eşec la proba de română în instituţiile liceale din UTAG, constituind 4,2%, reprezintă o realitate, care nu distonează cu mult de performanţa/ rezultatele anului trecut, dar care este vizibil mai mică, în raport cu alte discipline şcolare şi cu alte raioane, ce înregistrează o nereuşită de circa 12%. Aceşti 4,2% urmează să susţină, de două ori în următorii trei ani, examenul la Limba şi literatura română.

Finalmente, Ministerul Educaţiei a decis să rămînă, regulamentar şi consecvent, în abordarea acestui subiect. În context, s-a propus crearea, de comun, a unui grup de lucru investit cu responsabilitatea eficientizării procesului de predare/ învăţare/ evaluare a Limbii şi literaturii române în UTA Găgăuzia, ţinînd cont de mediul lingvistic specific regiunii, impropriu limbii române, de calitatea aplicării, la clasă, a instrumentarului metodologic şi, nu în ultimul rînd, de nivelul performativ al cadrelor didactice respective.

S-a luat decizia, agreată unanim de ambele părţi, de a elibera absolvenţilor de liceu, care au luat calificativul „insuficient” la examenul de Limba şi literatura română, certificate de confirmare a finalităţii studiilor liceale, care le vor oferi posibilitatea să acceadă la studii în învăţămîntul profesional şi mediu de specialitate, iar, pentru cinci absolvenţi care au fost acceptaţi, deja, la studii peste hotare, ministerul urmează să elibereze cîte un certificat special, prin care comunitatea academică internaţională va fi informată asupra deciziei, precum şi cu referire asupra obligaţiunii acestora de a susţine, în sesiunea 2012, proba de bacalaureat la Limba şi literatura română.