Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Date operative privind desfăşurarea Sesiunii de admitere 2011 (învăţămînt superior)

Date operative privind desfăşurarea Sesiunii de admitere 2011 (învăţămînt superior)

La 31 iulie, 2011 s-a încheiat perioada de depunere a actelor de studii pentru admiterea în învăţămîntul superior. Actele de studii au fost acceptate pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat , diplomelor de colegii , a diplomelor de studii de licenţă. Anunţarea rezultatelor I tur de admitere va avea loc către 05 august, 2011.

Numărul de cereri vizavi de ofertă .Analiza datelor operative privind admiterea în instituţiile de învăţămînt superior, ciclul I, denotă că la 31.07.11 au fost depuse peste 21419 de cereri la studii superioare ciclul I, licenţă ( la 6868 locuri cu finanţare bugetară şi 16027 locuri prin contract cu achitarea taxei de studii) şi peste 6179 cereri la studii superioare masterat, ciclul II (la 2573 de locuri cu finanţare bugetară ).

Cele mai muilte cereri. La această dată cel mai mare număr de cereri la numărul de înmatriculări oferite, în ansamblu, sunt la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţeanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia ”Ştefan cel Mare”, Academia Militară a Forţelor Armate, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport etc.

Cele mai solicitate specialităţi. Tradiţional, rămîn a fi cele mai solicitate:

  1. specialităţile economice,
  2. dreptul,
  3. medicina,
  4. limbile moderne,
  5. telecomunicaţiile,
  6. arhitectura, designul interior,
  7. relaţiile internaţionale,
  8. politologia, tehnologiile informaţionale,
  9. tehnologia produselor alimentare;
  10. jurnalism.

La universităţile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri în raport cu numărul de locuri oferite au fost depuse la Universitatea de Stat ”A.Russo” din Bălţi, US ”B.P.Haşdeu” din Cahul, Universitatea Pedagogică de Stat ”I.Creangă”, Chişinău şi alte universităţi.Cele mai solicitate specialităţi aici rămîn a fi:

  1. Pedagogie preşcolară;
  2. Pedagogia învăţămîntului primar;
  3. Psihopedagogia,
  4. Pedagogia socială;
  5. Limbi moderne etc.

De asemenea, sînt mai solicitate specialităţile de profil tehnic, precum electroenergetică, electromecanică, teleradiocomunicaţii, inginerie şi management în construcţii, construcţii şi inginerie civilă etc.

Admiterea în instituţiile de învăţămînt private. La cele 4155 de locuri cu finanţare în bază de contract cu achitarea taxei de studii au fost depuse 2676 de cereri. Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite au fost înregistrate la Universitatea Liberă Intenaţională din Moldova, Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene etc.

Etapa a II-a a admiterii. A II-a etapă a Admiterii - 2011 în instituţiile de învăţămînt superior va avea loc în perioada 6-11 august, 2011 cu anunţarea ulterioară a rezultatelor către 12 august, 2011.