Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Anunț!

În scopul executării prevederilor Legii nr. 241- XVI din 20 octombrie 2005 privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr. 164-167, art. 812), prin Hotărârea Guvernului nr. 559 din 31.07.2012 a fost aprobat Planul naţional de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2012-2013.

Conform raportului Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Republica Moldova este o ţară de origine a traficului de fiinţe umane. Majoritatea victimelor din Moldova sunt exploatate sexual, dar şi prin cerşit, muncă forţată sau prelevarea de organe. Deşi victimă a traficului de persoane poate fi oricine, femeile, copiii şi persoanele cu dizabilităţi constituie cea mai vulnerabilă categorie de cetăţeni. 

Acţiunile de prevenire şi combatere a traficului de persoane, în special de copii, sunt puse în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice, serviciilor sociale, instituţiilor de ocrotire a sănătăţii şi de educaţie, precum şi a partenerilor sociali, care vor acţiona în baza respectării stricte a drepturilor, stipulate în Convenţia ONU pentru apărarea drepturilor omului, Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului şi în Legea Republicii Moldova nr. 338 din 15.12.1994 privind drepturile copilului.

Pentru combaterea acestui fenomen în continuă schimbare, urmare recomandării Parlamentului European, începând cu anul 2007, Comisia Europeană pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane a desemnat data de 18 octombrie – Zi Europeană Anti-Trafic.

Detalii în fișierul atașat:


Circulara nr. 07/13-649