Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o şedinţă cu colectivul Ministerului Educaţiei
09/10/2012 - 13:18

 

În cadrul şedinţei s-a discutat despre planurile pe termen scurt, mediu şi lung ale Ministerului Educaţiei, acţiunile care urmează să  fie întreprinse de instituţie în regim de urgenţă şi carenţele care există.

În debutul şedinţei,  Vlad FILAT a spus că a solicitat această întrevedere, deoarece, la 3 ani de cînd ocupă funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova, acest domeniu, care a fost desemnat drept prioritar în activitatea Guvernului,  continuă să fie unul care se confruntă cu mai multe probleme.

La rîndul său, ministra Educaţiei, Maia SANDU, a spus că îşi doreşte o discuţie sinceră şi deschisă despre reformele care se fac în domeniul educaţiei, dar şi modul în care este administrat bugetul instituţiei pe care o conduce.

„Ministerul Educaţiei are un buget enorm - de 1 miliard de lei, ceea ce înseamnă şi o mare responsabilitate  pentru noi", a precizat ministra.

Maia SANDU a mulţumit Premierului şi Guvernului pentru faptul că domeniul educaţiei  a fost desemnat drept prioritate şi a dat asigurări că Ministerul pe care-l conduce este implicat profund în implementarea reformelor. Ministra s-a referit la procesele care au loc în domeniul educaţiei, menţionînd că Ministerul şi-a propus să îmbunătăţească curricula de studiu, cadrele didactice să fie mai bine pregătite, în procesul educativ să fie utilizate tehnologiile  informaţionale, iar banii publici să fie utilizaţi mai eficient.

„O economie poate fi puternică doar dacă are la bază buni profesionişti şi noi vom munci în această direcţie. De asemenea, deja muncim asupra organizării sesiunilor de BAC pentru anul 2013,  studiind experienţa anilor precedenţi",  a specificat Maia SANDU.

Ministra a precizat că o prioritate în activitatea pe care o desfăşoară este combaterea corupţiei.

„Ne dorim o monitorizare strictă a cazurilor de corupţie. La moment, studiem modul în care am putea instituţionaliza un mecanism de transparentizare  a plăţilor neoficiale, care cunoaştem că se fac", a precizat Maia SANDU.

Premierul Vlad FILAT a spus că problemele care există în domeniul educaţiei în mare parte se datorează lipsei unei abordări sistemice.

„Pînă cînd nu vom avea o foaie de parcurs, care să conţină priorităţile Ministerului, acţiuni concrete care să ducă la realizarea acestora,  termene fixe de implementare şi o monitorizare strictă, problemele vor mai persista. De aceea, solicit, în regim de urgenţă, să fie elaborată această foaie de parcurs", a spus Vlad FILAT.

Vlad FILAT s-a arătat nemulţumit de modul în care se desfăşoară procesul de acreditare a cadrelor didactice, dar şi de modul de repartizare a orelor între profesori.

„Cunoaştem modul în care se desfăşoară procesul de acreditare - cu masa plină şi plicuri. De asemenea, procesul de repartizare a orelor este subiectiv, exclusiv la latitudinea directorilor instituţiilor de învăţămînt.  De aceea, nu este suficient ca noi să oferim tinerilor pedagogi suport financiar şi loc de trai, trebuie să vedem şi modul în care sînt ei încadraţi în cîmpul muncii", a precizat Vlad FILAT.

Prim-ministrul s-a arătat nemulţumit de modul în care in ultimii ani au fost efectuate achiziţiile publice de către Ministerul Educaţiei. 

Din bugetul Ministerului de 1 miliard de lei, 82 de milioane lei au fost direcţionaţi pentru diferite achiziţii. Urmare a investigaţiei efectuate în acest domeniu au apărut mai multe semne de întrebare, cum ar fi de ce doar unele companii devin beneficiare, care sînt criteriile de achiziţie a cărbunilor, de ce autori sau co-autori ai cărţilor de studiu sînt obligatoriu responsabili de la Ministerul Educaţiei şi multe alte aspecte", a precizat Vlad FILAT. În context, Vlad FILAT a solicitat Maiei SANDU ca, în termeni restrînşi, la începutul săptămînii viitoare, să vină cu propuneri concrete vizavi de situaţia creată. „Situaţia respectivă nu va fi doar constatată. Vor fi întreprinse acţiuni concrete, iar documentele depistate vor fi direcţionate Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale", a spus Vlad FILAT. De asemenea, Premierul a solicitat ca, în decurs de o lună, Codul Educaţiei al Republicii Moldova să fie pus în discuţie la Guvern pentru a fi aprobat şi remis spre adoptare Parlamentului. La final, Prim-ministrul s-a adresat colectivului Ministerului Educaţiei. „Cei care nu pot sau nu doresc să facă reforme, este judicios să plece şi să lase locul celor care vor să muncească. Doamna ministru are tot sprijinul meu în calitate de Prim-ministru şi va avea tot suportul în promovarea transformărilor", a mai spus Vlad FILAT. La rîndul său, Maia SANDU a dat asigurări că echipa Ministerului Educaţiei se va mobiliza şi va îndeplini cu brio toate angajamentele pe care le are.

Sursa: gov.md

petitii