Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat cu privire la presupusele participări ale sportivilor moldoveni la competițiile din Rusia
18/06/2024 - 18:26

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat cu privire la presupusele participări ale sportivilor moldoveni la așa-zisele competiții BRICS, organizate în orașul Kazan, Rusia. Ministerul a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii - Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.



Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Totodată, amintim că federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național.



Reiterăm că federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă cu MEC (cu 14 zile înainte de desfășurarea competiției propriu-zise).



MEC menționează că participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei. Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice.

petitii