Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
A fost aprobat un nou Nomenclator al domeniilor și specialităților în învățământul superior
12/06/2024 - 17:11

Un nou Nomenclator al domeniilor și specialităților în învățământul superior a fost aprobat astăzi în ședință de Guvern. Documentul conține peste 30 de specialități noi, necesare pe piața muncii. Printre acestea se numără: Inteligența artificială, Design grafic și tehnologii de tipar, Producție muzicală și inginerie de sunet, FitoBioTehnologii, Sport social și consultanță în sport, Nutriție și dietetică ș.a.

 

Ministrul Dan Perciun a menționat că scopul documentului este de a crește gradul de angajare a absolvenților în câmpul muncii, de a compatibiliza diplomele emise de către instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova cu cele eliberate de universitățile din UE, dar și de a promova internaționalizarea învățământului superior din țara noastră.

 

Nomenclatorul a fost elaborat în baza recomandărilor Clasificatorului Internațional Standard al Educației, emis de Comisia Europeană în vederea implementării uniforme a cadrului normativ al formării profesionale non-terțiare și terțiare. Acesta este constituit din 10 domenii fundamentale ale științei, culturii și tehnicii, 25 domenii generale de studii, 70 domenii de formare profesională pentru licență și master, 47 domenii de studii pentru doctorat și 201 de programe de studii la ciclul I, licență. 

 

Comparativ cu Nomenclatorul anterior, noul document este structurat în 2 domenii de bază pentru toate ciclurile de studii superioare: fundamental și general, cu specificarea domeniului de studii profesionale pentru Licență și Master, precum și unul separat - pentru domeniul de studii la Doctorat. Totodată, au fost optimizate mai multe programe de studii superioare de licență care erau prea înguste și nesolicitate pe piața muncii, inclusiv au fost modernizate denumirile mai multor specialități.

petitii