Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Reformele în domeniul educației, discutate de ministrul Dan Perciun cu directorii școlilor din sectorul Centru al capitalei
09/04/2024 - 17:50

O nouă întâlnire a ministrului Dan Perciun cu managerii instituțiilor de învățământ din Chișinău a avut loc astăzi la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din capitală. La discuții au participat directori și directori adjuncți ai școlilor din sectorul Centru. 

Oficialul a vorbit despre situația școlilor mici și despre faptul ca astfel de instituții nu pot asigura calitatea studiilor, în timp ce întreținerea acestora este foarte costisitoare. 

,,Suntem o țară care cheltuie aproape 6% din PIB pe educație, România – 3,2%, iar media în UE este de 4,4 %. Acele puține resurse pe care le avem, în loc să fie direcționate către instituții cu mai mulți elevi, sunt utilizate pentru menținerea unor școli care nu oferă educație de calitate”, a spus Dan Perciun.

Un subiect al discuțiilor au fost principalele acțiuni pe care le întreprinde ministerul pentru a atrage și menține tinerii specialiști în școli, printre acestea numărându-se: dublarea burselor la pedagogie, care ajung la 3600 lei lunar în anul III-IV de studii; majorarea indemnizației unice de încadrare până la 10 mii de euro; desfășurarea unor activități ample de promovare a profesiei pedagogice ș.a.

Referitor la introducerea sancțiunilor în Codul Educației, Dan Perciun a specificat că acestea sunt legate de prestigiul profesiei didactice, de creșterea vizibilității în societate și de un mesaj general că este nevoie de respect față de profesori în școală.

Alte subiecte discutate au vizat activitatea Institutului Național pentru Educație și Leadership, ministrul menționând că în prezent se desfășoară procesul de creare a rețelei mentorilor naționali, alimentația copiilor, integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale, dispozitive asistive pentru copii cu deficiențe de văz și auz, MEC urmând să le achiziționeze în următoarea perioadă.

petitii