Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Secretarul de stat Sergiu Gurin a vizitat mai multe instituții educaționale din raionul Orhei
23/02/2024 - 16:52

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Sergiu Gurin a efectuat o vizită de lucru în raionul Orhei. Oficialul s-a întâlnit cu reprezentanții Direcției Generale Educație a Consiliului raional și a vizitat Colegiul Pedagogic ,,Vasile Lupu”, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” și Centrul de Tineret din mun. Orhei.

În cadrul ședinței cu reprezentanții Direcției Generale Educație Orhei au fost discutate mai multe subiecte din domeniul sportului, precum politicile de dezvoltare a sportului în masă, îmbunătățirea metodelor și mijloacelor de predare  a lecțiilor de educație fizică în școli, dar și implicarea tinerilor în proiectele sociale și sportive din localitate.

Sergiu Gurin a vorbit despre faptul că ministerul încurajează desfășurarea campionatelor sportive în instituțiile de învățământ general, o practică, care de altfel, este foarte populară și în străinătate. În acest sens, MEC a alocat în acest an circa 400 de mii de lei Federației Sportului Școlar pentru organizarea campionatelor școlare la probele practicate în instituțiile de învățământ. Aceste competiții între școli au menirea de a oferi elevilor oportunitatea de a practica activități sportive și de a-și demonstra aptitudinile.  

La Colegiul Pedagogic ,,Vasile Lupu” secretarul de stat a apreciat decizia elevilor de a învăța la pedagogie și i-a îndemnat să-și continue studiile la specialități pedagogice. Totodată, Sergiu Gurin le-a vorbit despre oportunitățile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care vor contribui la mobilitatea academică a tinerilor. Au fost trecute în revistă și principalele provocări cu care se confruntă instituția, în special în predarea disciplinei ,,Educație fizică și sport”.

Sergiu Gurin a vizitat și Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”. Această instituție face parte din ,,Rețeaua Școlilor Model”, lansată de MEC. Instituția va beneficia de investiții în infrastructură și dotări cu echipamente moderne. De asemenea, oficialul a vizitat Centrul de Tineret Orhei unde, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Tineret și ai UNFPA Moldova, au discutat despre serviciile oferite de Centru, printre acestea numărându-se: diverse instruiri, exerciții de simulare, jocuri de societate aplicate strategic, dezbateri pe baza unui film sau carte etc. Tinerii au avut ocazia să adreseze întrebări secretarului de stat despre oportunitățile oferite de MEC pentru centrele de tineret .

În prezent, 55 de centre de tineret fac parte din Rețeaua Centrelor de Tineret din țară. Acestea au obținut suport prin intermediul Fondului comun pentru consolidarea participării tinerilor și dezvoltarea Centrelor de tineret, susținut de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Tineret, Guvernul Elveției Swiss Cooperation în Moldova și Fondul ONU pentru Populație UNFPA. 

petitii