Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Cadrele didactice vor relaționa mai bine cu elevii și părinții, datorită formărilor din cadrul programului „Investim în profesori”
11/12/2023 - 10:32

Profesorii Liceului ,,Mihai Marinciuc” și ai Liceului ,,Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Chișinău se numără printre beneficiarii programului național „Investim în profesori”, lansat în noiembrie curent de Ministerul Educației și Cercetării. În cadrul cursurilor, cadrele didactice au discutat despre inteligența emoțională, relația cu elevii, comunicarea eficientă cu părinții etc. 

 

„La fiecare sesiune de formare aflăm lucruri utile, esențiale pentru schimbările pe care ni le dorim. Dacă se investește în educație, se investește și în viitor, și în tânăra generație”, spune Valeria Ioniță, directoarea Liceului Teoretic cu Profil Real ,,Mihai Marinciuc”.

 

Și Natalia Secrieru, profesoară în cadrul aceluiași liceu, spune că aceste formări gratuite sunt o oportunitate pentru a-și actualiza competențele.

 

„Avem oportunitatea de a ne perfecționa cunoștințele, de a ne forma noi competențe profesionale sau de a le reactualiza, deoarece trebuie să ne adaptăm la schimbările din societate”,  menționează profesoara.

 

Tot la Liceul ,,Mihai Marinciuc” sunt formate și cadrele didactice din Liceul cu Profil de Arte ,,Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, asta deoarece instituțiile de învățământ cu un număr mai mic de cadre didactice au accesat programul în consorții.

 

Stagiul de formare la care participă cadrele didactice include 75 de ore de contact direct cu formatorii, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere. 

 

Formatorii au accentuat importanța resurselor umane în educarea noilor generații și posibilitatea de a avea contact direct cu ei.

 

 „Cea mai mare importanță în educație o au resursele umane, iar prin astfel de cursuri avem posibilitatea de a revigora potențialul lor. Un beneficiu care mi se pare net superior comparativ cu formarea de până acum este posibilitatea de a desfășura ore în format fizic, pentru că aceste ore reprezintă o expandare a experiențelor personale în fiecare dintre profesori și clasele în care predau”, susține Svetlana Nastas, formatoare în cadrul Programului „Investim în profesori”.

 

O altă formatoare, Tatiana Verdeș, spune că aceste stagii se deosebesc anume prin faptul că tematicele au fost adaptate necesităților cadrelor didactice.

 

„Prin ce este deosebit acest proiect? În primul rând, prin faptul că toate conținuturile au fost adaptate necesităților. A fost elaborat un chestionar pe care cadrele didactice participante, câștigătorii concursului ,,Investim în profesori”, l-au completat și noi venim în instituție tocmai cu tematicile pe care ei le-au solicitat”,  spune formatoarea.

 

Programul Național „Investim în profesori” este organizat de Ministerul Educației și Cercetării în perioada noiembrie – decembrie 2023. Acesta prevede formarea a peste trei mii de cadre didactice din 90 de instituții de învățământ. 

 

petitii