Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministrul Dan Perciun s-a întâlnit cu ministra Educației din România, Ligia Deca
29/08/2023 - 19:56

Cooperarea în domeniul educației, perspectivele de dezvoltare a unor proiecte noi la toate nivelurile de învățământ, dar și posibilitatea de implementare a celor mai bune practici europene în domeniul educației au fost discutate de către ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun cu ministra Educației din România, Ligia Deca. 

Dan Perciun a mulțumit pentru suportul acordat de către România sistemului educațional din Republica Moldova, inclusiv prin intermediul proiectelor de dezvoltare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ. 

„Exprimăm toată recunoștința pentru sprijinul și investițiile României în sistemul educațional din Republica Moldova. Mizăm în continuare pe deschiderea și suportul dvs. în contextul în care suntem ferm determinați să avansăm în procesul de integrare europeană”, a spus Dan Perciun. 

Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat creșterea accesului la educație de calitate în toate instituțiile de învățământ din țară, promovarea studierii limbii române la nivel național, creșterea prestigiului educației și a profesiei de pedagog. Totodată, Dan Perciun a reiterat importanța internaționalizării învățământului superior, acesta fiind unul dintre obiectivele strategice ale ministerului pentru atragerea mai multor studenți străini în universitățile din țara noastră. 

Ministra Ligia Deca a declarat că statul român va susține în continuare agenda de integrare UE a țării noastre, remarcând progresele înregistrate în domeniul educației și cercetării și a menționat deschiderea pentru cooperare, inclusiv prin dezvoltarea unor noi programe comune.  

Pe parcursul anilor, România a alocat resurse considerabile pentru îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a instituțiilor de învățământ din Republica Moldova, inclusiv pentru renovarea a cel puțin 1100 de instituții preșcolare. 

România a susținut sistemul educațional din țara noastră și în asigurarea cu autobuze a școlilor de circumscripție. Țara vecină a investit masiv în formarea tinerilor, oferind burse de studii în licee, universități, la ciclul de doctorat, dar și formare continuă (stagii) pentru cadrele didactice din învățământul superior. 

La ora actuală, conform statisticilor prezentate de către partea română, în instituțiile de învățământ superior din România se află la studii circa 12 mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

 

Totodată, România este țara cu care instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova dezvoltă cele mai multe parteneriate interuniversitare. Aceste parteneriate sunt  stabilite atât la nivel bilateral, cât și în temeiul unor proiecte /programe internaționale precum; Orizont, Erasmus+, CEEPUS, proiecte în cadrul unor organizații internaționale, cum ar fi Organizația Internațională a Francofoniei, Consiliului Europei etc. Astfel, instituțiile de învățământ superior din țară au semnate și implementează cu instituții de învățământ superior din România circa  270 de acorduri  de cooperare.

petitii