Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
La Chișinău a fost inaugurat Oficiul Național Orizont Europa
24/05/2023 - 15:29

În Republica Moldova va activa un Oficiu Național Orizont Europa, un centru care va facilita colaborarea între mediul științific și cel academic din Republica Moldova și țările Uniunii Europene. 

 

Oficiul va facilita participarea cercetătorilor din țara noastră la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare Orizont Europa, va consolida colaborarea dintre instituțiile naționale și cele europene pe dimensiunea cercetării și inovării, precum și va oferi sprijin Rețelei Punctelor Naționale de Contact.

 

În cadrul discursului de inaugurare ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a subliniat  că structura va crea noi oportunități pentru cercetare și educație. „Pentru sistemul moldovenesc de știință și inovare, integrarea în Spațiul European de Cercetare și alinierea la principiile acestuia reprezintă un obiectiv strategic. Colaborăm pentru a beneficia pe deplin de statutul de stat asociat la Orizont Europa și pentru a relua în practicile și documentele noastre naționale prioritățile Agendei Politicii Spațiului European de Cercetare. Totodată, statutul de țară candidat la aderarea la UE ne permite să beneficiem și de alte oportunități în domeniul cercetării și inovării”, a spus Anatolie Topală.

 

Republica Moldova este țară asociată a Programului Orizont Europa, iar deschiderea Oficiului Național Orizont Europa face parte din acțiunile de integrare în Uniunea Europeană. Oficiul Național va organiza evenimente de informare și sensibilizare privind oportunitățile de cooperare în domeniul cercetării și inovării, va oferi suport în identificarea apelurilor potrivite precum și a partenerilor pentru propunerile de proiect. Deschiderea Oficiului Național Orizont Europa în Republica Moldova reprezintă o investiție majoră în viitorul nostru european prosper.

 

 

petitii