Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Activitățile de prevenire și combatere a bullying-ului, o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării
03/04/2023 - 08:10

Mai mulți specialiști, formatori în domeniul prevenirii și combaterii bullying-ului în școli, au participat recent la o instruire organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei. Ulterior, specialiștii organizează activități cu profesorii, elevii și părinții, în scopul prevenirii cazurilor de violență fizică sau verbală printre copii.

 

Acțiunile se înscriu în programul de implementare a Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului (aprobată prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării în anul 2022). În acest scop, cu suportul partenerilor de dezvoltare, sunt realizate mai multe ateliere de formare a formatorilor, coordonatorilor pentru protecția copilului la nivel de raion și municipiu, dar și la nivel de instituție de învățământ, cadrelor de conducere și celor didactice, specialiștilor implicați în examinarea cazurilor de bullying.

 

Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului completează cadrul legal existent cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență. Textul documentului reflectă componentele de bază și răspunsurile la principalele întrebări referitoare la bullying, precum și conține instrumente practice de prevenire și intervenție.  

 

Ministerul Educației și Cercetării întocmește semestrial un raport privind cazurile suspecte și confirmate de violență, neglijare, exploatare și trafic a copilului. Datele menționate sunt publice și pot fi consultate pe pagina oficială a ministerului:

https://mecc.gov.md/ro/content/prevenirea-si-combaterea-violentei.

petitii