Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Întrevederea ministrului Educației și Cercetării cu ambasadorul Franței în Republica Moldova
23/03/2022 - 14:19

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a avut o întrevedere cu ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul, în cadrul căreia a fost trecută în revistă cooperarea dintre cele două țări pe segmentul educației și cercetării.

 

Ministrul Anatolie Topală a mulțumit, cu această ocazie, Guvernului Republicii Franceze pentru susținerea acordată în promovarea unei educații de calitate, în special pe dimensiunea învățământului general și a celui superior.

 

Totodată, în cadrul întrevederii s-a discutat despre activități de perspectivă care ar determina redinamizarea Proiectului Claselor bilingve francofone. Printre acestea au fost evidențiate: formarea de cadre didactice, inclusiv prin oferirea de stagii de formare în Franța pentru profesorii de limbă franceză, dar și profesori de discipline non-lingvistice, elaborarea produselor curriculare, activitatea voluntarilor francezi în țara noastră. Interlocutorii au remarcat buna pregătire și rezultatele frumoase obținute în anul 2021 de către elevii din Republica Moldova la Olimpiada internațională de limbă franceză.

 

În contextul discuțiilor purtate la subiect, Ambasada Franței în Republica Moldova a venit cu propunerea de a examina posibilitatea deschiderii în perspectivă a unei școli franceze în Republica Moldova, fapt ce va contribui la îmbunătățirea relațiilor de colaborare între cele două țări în diverse domenii, inclusiv atrăgând mai mulți investitori francezi în Republica Moldova.

 

Astăzi, 127.823 mii elevi din 987 de școli din țară studiază limba franceză.

 

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre dezvoltarea și susținerea învățământului superior și cercetării prin extinderea rețelei Universităților Francofone din Republica Moldova.

 

În acest sens, ministrul Anatolie Topală a apreciat contribuția Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) în țara noastră care susține dimensiunile „Învățământ superior și Cercetare”. AUF a sprijinit proiecte științifice și a contribuit la dotarea celor nouă instituții de învățământ superior, membre ale Rețelei universitare a Francofoniei. Pe dimensiunea învățământului superior și cercetării a fost exprimată deschiderea autorităților franceze pentru susținerea în continuare a filierelor francofone din cadrul instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova, inclusiv prin fortificarea parteneriatelor științifice francofone atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Proiectului Uniunii Europene Erasmus +.

 

Cooperarea Republicii Moldova cu Franța pe dimensiunea Francofonei are la bază mai multe Memorandumuri de înțelegere și intenție în domeniul educației și cercetării. Părțile și-au exprimat încrederea că colaborarea dintre cele două țări va avansa nu doar prin acțiunile de consolidare a francofoniei din cadrul Proiectului claselor bilingve, ci și prin implementarea altor proiecte în domeniile educației și cercetării. În acest sens s-a convenit asupra organizării în timpul apropiat a ședinței Comitetului de Pilotaj al Proiectului Claselor bilingve Francofone și elaborării unui Plan de acțiuni pentru perioada următoare în vederea redresării situației în cadrul Proiectului.

petitii