Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Procesul de validare a experienței acumulate la locul de muncă ia amploare
28/01/2022 - 15:49

În cadrul activităților de dezvoltare a mecanismului de validare a educației nonformale și informale desfășurate de Ministerul Educației și Cercetării cu susținerea partenerilor de dezvoltare Organizația Internațională a Migrației și proiectul PNUD „Migrație și dezvoltarea locală”, peste 330 de cetățeni din țară și din diaspora și-au certificat competențele profesionale dobândite la locul de muncă în cadrul celor 9 Centre de validare create în cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic:

- Centrul de Excelență în Construcții;

- Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor;

- Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău;

- Colegiul de Ecologie din Chișinău;

- Centrul de Excelență în Industria Ușoară;

- Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale;

- Centrul de Excelență în Transporturi;

- Colegiul ,,Mondostud-Art”;

- Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „R. Pacalo”.

 

În prezent, cetățenii au posibilitatea să-și valideze experiența profesională obținută la locul de muncă de-a lungul anilor la 46 de meserii. Domeniile cele mai solicitate de către cetățeni pentru certificarea competențelor profesionale sunt: educație (asistent educator), construcție, alimentație publică, ecologie (paznic vânător), industrie textilă, industria frumuseții, transport, IT. Grație certificatului care atestă abilitățile profesionale dobândite, persoanele se pot angaja legal în câmpul muncii în țară și peste hotare.

 

Validarea competențelor profesionale a devenit posibilă datorită unui mecanism pilot lansat în 2019 de Ministerul Educației și Cercetării. Inițiativa este implementată cu sprijinul Elveției în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” și în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației, Misiunea în Republica Moldova.

 

Ministerul Educației și Cercetării cu susținerea partenerilor de dezvoltare își propune să extindă gama de meserii și specialități în vederea asigurării validării competențelor profesionale pentru cât mai mulți cetățeni din țară și din diaspora.

petitii