A A A

MEDIA

Examene de evaluare a nivelului de cunoaștere a limbii de stat pentru străini
15/02/2013 - 14:31

Ministerul Educației aduce la cunoștință despre activitatea Comisiei care evaluează gradul de cunoaştere a limbii de stat de către străini. Evaluarea va fi realizată în scopul:
a) obținerii cetățeniei Republicii Moldova;
b) obținerii dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova.

Dosarul de participare la evaluare conține următoarele acte:
• Copia actului național de identitate;
• Copia permisului de ședere în Republica Moldova;
• Certificatul de absolvire a cursurilor de studiere a limbii române, eliberat de o instituție a cărui program a fost avizat de Ministerul Educației;
• După caz: copia actului de studii (diploma cu anexa pentru străinii care au studiat în instituții de învățămînt cu predare în limba română).

Dosarul cu actele indicate se depune la Ministerul Educației, Piața Marii Adunări Naționale 1 (cutia poștală a ministerului, intrarea în Casa Guvernului din str. Bănulescu Bodoni).

Potrivit viceministrei Educației, Loretta Handrabura ”cei care vor susține acest examen, trebuie să demonstreze abilități de cunoaştere a limbii române, prin înţelegerea suficientă a limbii uzuale, a informaţiilor cu caracter oficial, să poată citi şi înţelege orice text cu caracter social”.

Străinii, care susțin examenul în scopul obținerii cetățeniei Republicii Moldova vor susține un examen pentru certificarea cunoașterii Constituției Republicii Moldova și un examen privind nivelul de cunoaștere a limbii de stat.

Aducem la cunoștință că examenul la limba de stat este susţinut în baza unui test–grilă, care conţine 3 probe: 1) proba de citire (citirea şi înţelegerea unui text), 2) proba orală (conversaţie pe o temă cotidiană), 3) proba scrisă (redactarea unui text pe o temă cotidiană). Testul–grilă pentru examenul la limba de stat este elaborat şi aprobat de Ministerul Educaţiei.

Ambele probe sînt susţinute în aceeaşi zi în faţa Comisiei de examinare. Examenul de evaluare a gradului de cunoaştere a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova este susţinut în scris, în baza unui test grilă elaborat şi aprobat de minister.

Pentru obținerea dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova, străinii vor susține doar examenul la limba română.


petitii