Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Combaterea discriminării și incluziunea socială a romilor din Republica Moldova, pe agenda Ministerului Educației și Cercetării
05/08/2022 - 10:14

Ministerul Educației și Cercetării a organizat joi, 4 august 2022, o masă rotundă cu genericul „Incluziunea socială a romilor din Republica Moldova și combaterea discriminării”, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei europene de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor.

 

La deschiderea evenimentului, secretarul de stat Adriana Cazacu a menționat că este imperios necesară studierea fenomenului Holocaustului și a consecințelor acestuia pentru omenire, precum și educarea tinerei generații în spiritul umanismului și respectării drepturilor omului.

 

Cultivarea valorilor umane, cum ar fi respectul față de alții, bunătatea, generozitatea, toleranța, integritatea este o condiție indispensabilă pentru dezvoltarea pașnică a societății într-o lume multietnică și multiculturală. Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor ne reamintește că este de datoria noastră să luăm atitudine și să combatem cu fermitate orice manifestare de violență, xenofobie și extremism. Participanții la eveniment și-au reafirmat angajamentul de a informa și educa cetățenii în spiritul toleranței și acceptării diversității.

 

Ministerul Educației și Cercetării, alături de întreaga societate, comemorează miile de romi ce au suferit în urma evenimentelor tragice care s-au produs în noaptea de 2 spre 3 august 1944, când circa 3000 de romi, inclusiv copii și persoane în etate, au fost exterminați în camerele de gazare din lagărul Auschwitz-Birkenau din sudul Poloniei. Conform estimărilor, cel puțin 500 000 de romi au fost uciși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către regimul nazist și aliații acestuia.

 

Prin Rezoluția din 15 aprilie 2015, Parlamentul European a instituit ziua de 2 august drept „Zi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”.

 

Participanții la masa rotundă au subliniat importanța comemorării victimelor Holocaustului, pentru ca acele atrocități să nu se mai repete niciodată. O societate informată, conștientă și educată este o societate deschisă către pluralism, toleranță și acceptarea diversității.

 

Combaterea discriminării și incluziunea socială a romilor din Republica Moldova constituie un subiect important pe agenda Ministerului Educației și Cercetării și a Guvernului Republicii Moldova.

petitii