Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Mesajul ministrului Educației și Cercetării Anatolie Topală cu ocazia Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului
01/06/2022 - 08:53

Oricât de mult s-ar schimba lumea, oricât de mult ar înainta progresul, atitudinea noastră față de copii rămâne neschimbată. Copiii sunt sensul vieții pe Pământ, „cea mai valoroasă resursă a omenirii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor”. Să luăm aminte că ceea ce semănăm astăzi, vom culege mâine. Copiii sunt cea mai prețioasă avere a națiunii noastre, de aceea este foarte important să le asigurăm creșterea într-o lume pașnică, plină de bucurii și armonie. E important să-i ajutăm să se dezvolte astfel încât să vadă frumusețea planetei noastre și să aibă acces, inclusiv la bogățiile ei intelectuale, ca să-și dezvăluie propriile talente.

 

Ministerul Educației și Cercetării are o mare responsabilitate ca prin politicile și strategiile care se adresează tuturor copiilor din Republica Moldova să asigure respectarea și promovarea drepturilor și intereselor lor, astfel încât fiecare copil să aibă parte de o copilărie fericită. Copiii din Republica Moldova sunt ocrotiți de cadrul legislativ referitor la drepturile lor atât la nivel internațional, cât și național.

 

Copiii noștri merită tot ce e mai bun, de aceea noi, adulții, părinți și bunici, frați și surori, educatori și profesori, psihologi, medici și polițiști, demnitari de stat trebuie să ne unim eforturile pentru a le oferi toată dragostea și ajutorul nostru, dar în special educație de calitate, asistență medicală, siguranță.

 

Dragi copii, vă doresc să aveți astăzi o sărbătoare plină de bucurie, înconjurați de căldura și dragostea celor apropiați. Veniți cu toții să sărbătorim copilăria - la festivitatea de 1 iunie 2022, organizată de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării și Centrul republican pentru copii și tineret ARTICO. Bucurați-vă de copilărie din plin, dar mai ales de minunile acestei lumi, visați, cutezați, zâmbiți, jucați-vă. Fiți buni, harnici, puternici, îndrăzneți, ageri!

 

Creșteți frumos, sorbind din izvorul nesecat al cunoașterii, plin de povești, poezii, povestiri, cântece, folclor, dansuri, călătorii, dar și de științe despre și pentru lume. Copilăria să vă rămână pururi „leagăn pentru toate vârstele”, ca să puteți reveni mereu la începuturi, să sorbiți din puritate, lumină, miracol. Să aveți o copilărie frumoasă și să vă bucurați din plin de ea alături de familie și prieteni.

 

Dragi părinți, bucurați-vă de copiii voștri! Oferiți-le toată căldura și dragostea familială, insuflându-le respectul pentru neam și țară. Acceptați călătoriile în lumea copilăriei, înseninați-vă sufletele și creșteți împreună cu copiii voștri, citiți, discutați, polemizați, jucați-vă cu ei, deveniți prieteni.

 

La mulți ani tuturor copiilor și părinților! Să aveți o sărbătoare frumoasă!

 

Anatolie Topală

Ministru al Educației și Cercetării

petitii