Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Au fost desemnați câștigătorii Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret 2022
20/04/2022 - 14:05

Ministerul Educației și Cercetării anunță lista proiectelor câștigătoare în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret 2022. În rezultatul concursului, Comisia de experți a declarat învingătoare 30 de proiecte. Acestea urmează să primească circa 6 milioane de lei, bani alocați de la bugetul de stat.

 

Programul este dedicat susținerii şi dezvoltării sectorului de tineret din Republica Moldova, prin care se oferă, în bază de concurs, suport logistic şi financiar pentru realizarea inițiativelor, programelor şi proiectelor de tineret, consolidând în acest mod cooperarea cu societatea civilă.

 

Proiectele desemnate câștigătoare se pliază pe prioritățile generale pentru domeniul tineret stabilite pentru anul 2022. Este vorba de dezvoltarea cetățeniei active și consolidarea spiritului civic în rândul tinerilor, promovarea activității de voluntariat în rândul tinerilor și dezvoltarea resurselor umane responsabile de coordonarea activității de voluntariat, instruirea și profesionalizarea lucrătorilor de tineret și a persoanelor resursă ce lucrează cu tinerii, creșterea competențelor digitale și susținerea activității de educație în domeniul mass-media în rândul tinerilor.

 

În același timp, au fost desemnate învingătoare proiecte care au vizat dezvoltarea mecanismelor de implicare a tinerilor proveniți din medii dezavantajate în vederea integrării sociale a acestora, fortificarea spiritului comunitar prin promovarea modului sănătos de viață și dezvoltarea activităților de sport de masă, dezvoltarea capacităților instituționale a organizațiilor și structurilor asociative de tineret, stimularea participării tinerilor în procesul decizional și consolidarea structurilor de co-management la nivel local, dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor, precum şi a serviciilor de orientare, consiliere şi calificare privind accesul tinerilor la piața muncii, consilierea și susținerea tinerilor, în special, a celor proveniți din medii dezavantajate și a tinerilor specialiști afectați de efectele perioadei pandemice, precum și consolidarea capacității autorităților publice locale privind implementarea politicii în domeniul de tineret, inclusiv pe componenta de bugetare participativă.

 

Numărul estimat al beneficiarilor direcți reprezintă 15 861 de tineri, elevi, profesori, părinți, reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai sectorului privat etc. Tinerii urmează a fi implicați în campanii, cursuri, concursuri, târguri, festivaluri, forumuri, seminare, traininguri, instruiri, mese rotunde, expoziții, dezbateri, consultări, conferințe, schimburi de experiență bilaterale şi multilaterale, întâlniri oficiale, realizarea unor emisiuni radio şi televizate, precum și alte acțiuni similare, consacrate sectorului de tineret.

 

Menționăm că Programul de Granturi pentru organizațiile de tineret 2022 s-a desfășurat în conformitate cu prevederile Regulamentului-cadru privind organizarea și desfășurarea Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret și a concursului național/local de proiecte pentru grupurile de inițiativă ale tinerilor, aprobat prin ordinul nr. 165 din 07.07.2017.

Lista câștigătorilor poate fi consultată aici.

petitii