Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Deschiderea festivă a Olimpiadei Republicane la Științe și a Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română (pentru instituțiile cu predare în limba minorităților)
15/04/2022 - 18:18

Ceremoniile de deschidere a Olimpiadei Republicane la Științe și a Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română (pentru instituțiile cu predare în limba minorităților) au avut loc astăzi, 15 aprilie 2022, în format online, cu participarea secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării Galina Rusu.

 

În cadrul evenimentelor, secretarul de stat i-a felicitat pe elevi și pe profesorii acestora pentru perseverență și curaj în promovarea disciplinelor școlare îndrăgite prin performanțele obținute la etapele anterioare ale olimpiadelor.

 

În mesajul adresat participanților la Olimpiada Republicană la Științe Galina Rusu a menționat: „.Prin dobândirea de cunoștințe științifice, o persoană descoperă posibilități nesfârșite pentru sine. Iar investigarea şi interpretarea interdependențelor sistemelor biologice, fizice şi chimice îi favorizează pe cei care le practică și le permit nu doar să înțeleagă mai bine materia și energia naturii, dar și să o transforme și să o direcționeze după necesitate”.

 

Menționăm că Olimpiada Republicană la Științe cuprinde conținuturi din cadrul disciplinelor: biologie, chimie și fizică și este destinată elevilor claselor VII-IX. În acest an la concurs participă 54 de elevi.

 

Îndemnul de a cunoaște cât mai multe limbi a fost chintesența cuvântului de salut pentru participanții la Olimpiada Republicană la Limba și literatura română (pentru instituțiile cu predare în limba minorităților). „Limba extinde și aprofundează gândirea, creează și lărgește orizontul de cultură, oferă mai multe opțiuni de dezvoltare personală și profesională. Limba poate fi considerată în aceasta accepție unul dintre cei mai importanți factori de coeziune, de evoluție spirituală și progres social”, a subliniat secretarul de stat Galina Rusu.

 

În cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română participă elevii claselor a IX-XII-a ce studiază în limbile minorităților naționale. La concursul din acest an au fost delegați 126 de elevi.

 

Olimpiadele menționate sunt parte a celor 21 de olimpiade și concursuri republicane ce se desfășoară în perioada 25 februarie – 9 mai 2022, în conformitate cu Programul anual de susținere a elevilor capabili de performanțe înalte.

 

În acest an, în condițiile situației pandemice, olimpiadele republicane se desfășoară cu prezență fizică în Centrele pentru probele scrise, instituite în 3 zone ale republicii (zona Nord – mun. Bălți, zona Centru – mun. Chișinău, zona Sud – mun. Comrat), în conformitate cu Ordinul MEC nr.1700/2021.

petitii