Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Precizări cu privire la examenul de absolvire a gimnaziului
10/12/2013 - 14:19
În legătură cu declarațiile unor deputați din Parlament cu referire la examenul de absolvire a gimnaziului, Ministerul Educației reiterează că disciplinele din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului se aprobă anual printr-un ordin al ministrului Educației, la propunerea Agenției de Asigurare a Calității.
La absolvirea gimnaziului, elevii susțin trei examene (elevii din școlile alolingve susțin un examen suplimentar la limba română). Două dintre disciplinele de examen sînt limba de instruire și matematica, iar a treia disciplină se schimbă, de regulă, o dată la doi ani. În ultimele două sesiuni de examene, la absolvirea treptei gimnaziale, al treilea examen a fost Istoria românilor și universală. Pentru sesiunea 2014, a treia disciplină este limba străină.

Faptul că Istoria românilor şi universală este schimbată periodic cu alte discipline ca probă de examen la absolvirea gimnaziului nu înseamnă că această disciplină este mai puţin importantă, ci reprezintă doar metoda prin care Ministerul Educaţiei se asigură că şi altor discipline din planul cadru elevii şi profesorii le asigură aceeaşi atenţie, toate disciplinele obligatorii din planul cadru avînd menirea de a asigura formarea culturii generale necesare dezvoltării armonioase a elevilor şi pregătirii lor pentru participarea activă în societate. Faptul că Ministerul Educaţiei acordă importanţa cuvenită disciplinei Istoria românilor și universală este ilustrat prin aceea că ea constituie o disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii de la profilul umanist. 

Ministerul Educaţiei promovează măsuri serioase cu contribuţie directă la îmbunătăţirea rezultatelor învăţării, inclusiv la disciplina Istoria românilor şi universală. Unele dintre direcţiile prioritare de acţiune sînt schimbarea atitudinii elevilor faţă de procesul educaţional şi sporirea calităţii cadrelor didactice. Este surprinzător că aceiaşi politicieni, care se opun – populist şi demagogic – măsurilor întreprinse pentru desfăşurarea corectă a examenelor, insistă că păstrarea examenului conduce la îmbunătăţirea rezultatelor. În acelaşi timp, este regretabil că ei preferă să politizeze un aspect pur tehnic prin care Ministerul Educaţiei încearcă să asigure o educaţie de calitate şi induc voit în eroare opinia publică prin declarații inflamante. Istoria românilor și universală este disciplină obligatorie în planul cadru pentru gimnaziu şi nu este nici mai mult, nici mai puţin importantă decît Geografia, Fizica, sau Chimia. Sîntem de acord cu un singur lucru din declaraţia distinşilor deputaţi: să lăsăm deciziile din educaţie la latitudinea specialiştilor şi să evităm ingerinţa politicului. Ministerul Educației face apel la corectitudine și nu va politiza dezbaterea şi deciziile din educație.

petitii