Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministrul Educației Corina Fusu a întreprins o vizită de lucru în raionul Strășeni
23/04/2016 - 13:44

Pe 22 aprilie, ministrul educației Corina Fusu a întreprins o vizită de lucru în raionul Strășeni, unde s-a întâlnit cu  președintele și vice președintele raionului, Mihail Popa și Ion Ursu și au discutat cu managerii instituțiilor preșcolare și preuniversitare, primarii localităților,  profesorii dar și elevii, despre  subiectele de actualitate referitoare la sistemul de învățământ din  regiune.

Vizita a început cu o ședință la Consiliul Raional Strășeni, unde Corina Fusu a discutat cu reprezentanții administrației publice locale, cu profesorii, cu managerii de instituții preșcolare despre problemele localităților din regiune, soluțiile acestora, precum și despre oportunitățile de dezvoltare ale raionului Strășeni în domeniul educației.

În cadrul discuțiilor, ministrul a făcut o  trecere în revistă a priorităților Guvernului în domeniul educației, reformele în curs de desfășurare și perspectivele de dezvoltare a învățământului, inclusiv cele privind asigurarea accesului tuturor copiilor la educație de calitate.   

Totodată, Corina Fusu a menționat că împreună cu Banca Mondială implementează reforme pe mai multe dimensiuni: ” Ministerul Educației a reușit să-și consolideze relațiile cu Banca Mondială și Uniunea Europeană în direcția modernizării învățământului general și profesional tehnic. Ne-am asumat obligația să reconstruim în prima etapă 6 scoli de circumscripție, urmează renovarea Centrelor de Excelență, iar pentru revizuirea cadrului legal pentru grădinițe, partenerul nostru este UNICEF. Reforma în învățământul superior și cercetare este acum în plină desfășurare, urmează modificarea Codului Științei și Inovării”.

De asemenea, doamna ministru s-a referit și la importanța identificării profesiilor necesare pe piața forței de muncă din Republica Moldova și la schimbarea percepției asupra învățământului profesional tehnic.

La rândul său, șeful adjunct al Direcției de învățământ Strășeni, Ion Ampava, a prezentat o succintă informație despre sistemul educațional din raion, menționând o serie de probleme ce țin de funcționalitatea instituțiilor din regiune: ” Actualmente avem nevoie de circa 20 cadre didactice profesioniste pentru disciplinele școlare exacte: matematică, fizică, etc. Din 2013 până în prezent, numărul acestora s-a redus cu peste 200 . De asemenea, planificăm să păstrăm în raion doar patru licee, din cele unsprezece, și  propunem  reorganizarea Liceului Teoretic ”Scoreni”, ”Românești”,  și  ”I. Creangă” din satul Micleușeni.

Printre problemele enunțate de Ion Ampava se numără și rata ridicată a absenteismului școlar,  vârstă înaintată a profesorilor, statutul cadrului didactic în societate.

În cadrul rundei de întrebări-răspunsuri, cei prezenți la discuții au menționat despre necesitatea majorării salariilor pentru cadrele auxiliare din sistemul educațional, motivarea și  încurajarea menținerii în sistem a  tinerilor specialiști.

La fel, un subiect  important de discuție l-a constituit educația incluzivă. Deși există servicii de asistență psihopedagogice suficiente și cadre didactice bine pregătite, directorul gimnaziului ”M. Eminescu” a menționat despre impedimentele în activitatea cadrelor didactice în lucru cu elevii cu CES, la capitolul elaborarea curricula care necesită a fi adaptată și modificată.

În context, doamna ministru a  informat participanții la discuție despre grupurile de experți antrenați actualmente în elaborarea documentelor de politici educaționale pe această dimensiune, și a dat asigurări că va redimensiona contextul de desfășurarea a educației incluzive în învățământul general.

Dima Ion, primar în satul Micleușeni a menționat despre etapele prevăzute conform Regulamentului pentru ocuparea funcției de conducere în instituția de învățământ general precum că sunt dure și aceasta determină numărul mic de doritori de a participa la concurs.

Ulterior, ministrul educației a vizitat gimnaziul ”Dimitrie Cantemir” și grădinița „Alunelul” din satul Roșcani. În cadrul vizitei  a fost menționată necesitatea reparației acoperișului (gimnaziu) și deschiderii grupelor de grădiniță în localitate.

În gimnaziul ”M. Viteazul”, din or. Strășeni, în cadrul întâlnirii cu cadrele didactice din instituție a fost menționată repetat problema salarizării cadrelor didactice și necesitatea revizuirii politicilor de motivare a cadrelor didactice tinere din sistemul educațional.

Ministrul educației a solicitat, o dată în plus, respectarea prevederilor Codului Educației, a metodologiilor și Regulamentelor în domeniu. Totodată, a afirmat că ministerul educației va susține orice inițiativă, menită să asigure un proces educațional calitativ.

Ca rezultat al vizitei de lucru la Strășeni, Ministerul Educației va elabora un plan de acțiuni pentru soluționarea problemelor semnalate în teritoriu.

 

petitii