Ministerul Educației

Guvernul Republicii Moldova
A A A

In memoriam: academicianul Valeriu CANȚER

Published on: Tue, 04/04/2017 - 10:16

În dimineața zilei de 2 aprilie 2017 a încetat să bată inima academicianului Valeriu CANŢER, ilustru savant şi profesor universitar din Republica Moldova, președintele Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare.

 

Harul și pasiunea, rigoarea și tenacitatea  caracterizau investițiile sale în tot ceea ce făcea:  învățământ, formațiune în cercetare, cooperare în domeniul cercetării, rezultatele investigațiilor sale fiind expuse în circa 500 de lucrări ştiinţifice (inclusiv monografii,  manuale, brevete de invenţie), multe dintre ele  menţionate cu premii şi medalii la diverse Saloane naţionale şi internaţionale de inventică. Sub  conducerea lui Valeriu Canțer au susținut tezele 12 doctori şi doctori habilitaţi în ştiinţe fizico-matematice.

 

Distinsul savant a susținut dezvoltarea fizicii în Republica Moldova la diverse niveluri, implicându-se activ și în promovarea tinerelor talente olimpice. A fost Preşedintele de Onoare al Consiliului Olimpic al Olimpiadei Republicane de Fizică și un  oaspete dorit și la Olimpiada Republicană de Ştiinţe pentru Juniori, la care, prin discursurile sale captivante, îi încuraja mereu pe elevi spre noi performanţe.

 

Pentru cei care au avut onoare să-l cunoască și, în particular, pentru cei care au avut privilegiul de a se forma sub îndrumarea sa, Valeriu Canțer rămâne o figură proeminentă care a înnobilat domeniul cercetării prin înalta sa ținută morală, prin onestitatea și patriotismul de care a dat dovadă.

 

Figura lui luminoasă și benefică pentru mediul cercetării nu poate fi trecută în uitare.

 

Dumnezeu să-l aibă în pază!

 

Ministerul Educaţiei exprimă sincere condoleanțe familiei Canțer, rudelor, prietenilor și celor apropiați.

 

 

Ministrul educației Corina FUSU