Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Întrevedere cu reprezentanții Centrului de Proiecte Internaționale în Educație al Universității Pedagogice Zurich, Elveția
23/02/2016 - 13:47

Astăzi, 23 februarie, viceministrul educației Cristina Boaghi și șeful Direcției Relații internaționale și integrare europeană Ludmila Pavlov au avut o întrevedere cu reprezentanții Centrului de Proiecte Internaționale în Educație al Universității Pedagogice Zurich, Elveția și ai "Institutului de Formare a Capacitaților Profesionale".

Markus John, expert internațional, și Corinna Mauth, manager de proiect, au menționat că scopul vizitei în Moldova este identificarea posibilităților de preluare a bunelor practici elvețiene în domeniul orientării profesionale și ghidării în carieră a elevilor din învățământul preuniversitar și profesional, inclusiv prin introducerea în curriculum a modulului ”Bazele antreprenoriatului”.

În context, Cristina Boaghi a precizat : „Este adevărat că mulți elevi, după absolvirea gimnaziilor sau liceelor, nu știu în ce domeniu să-și continue studiile. La momentul actual modulul „Bazele antreprenoriatului” face parte din curriculumul instituțiilor de învățământ profesional-tehnic iar includerea lui în programele instituțiilor de învățământ general ar fi binevenită. Ministerul Educației analizează această posibilitate și vă asigură că este deschis pentru colaborare”.

Gabriela Damian-Timosenco, director al ONG-ului "Institutul de Formare a Capacitaților Profesionale", partener local al Centrului de Proiecte Internaționale în Educației al Universității Pedagogice Zurich, a spus că această instituție din Elveția deține o experiență internațională bogată de implementare a proiectelor axate pe ghidare în carieră. Un exemplu de succes este proiectul JOBS „Orientare profesională-training întreprinderi și școli” din România, prin intermediul căruia cadrele didactice sunt consiliate în vederea orientării profesionale a elevilor aflați în ultimii ani de gimnaziu și primii ani de învățământ tehnic.

La finalul întrevederii participanții au convenit asupra unor eventuale întâlniri, cu scopul stabilirii modalităților de colaborare în vederea fortificării serviciilor de ghidare în carieră pentru anul 2016.

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație