Ministerul Educației

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Conducerea ministerului a participat la semnarea Memorandumurilor multilaterale de cooperare a 20 de școli

Published on: Tue, 03/14/2017 - 19:19

 

Conducerea Ministerului educației a participat la semnarea Memorandumurilor multilaterale de cooperare a 20 de școli în cadrul  proiectului „Școala Mea”. Instituțiile de învățământ vor beneficia de asistență în implementarea instrumentelor de responsabilizare socială și de posibilitatea de a avea un dialog bazat pe dovezi și argumente în ceea ce privește bugetul gestionat de instituție, calitatea serviciilor, prioritățile de dezvoltare ale școlii cu toți actorii implicați în procesul educațional la nivel local.

Ministrul Educației al Republicii Moldova, Corina Fusu, menționează că: „Relația Școală-Familie-Societate devine, în zilele noastre, o caracteristică a evoluției societății în care trăim. Proiectul „Școala Mea” îndeamnă cetățenii să se informeze despre situațiile reale, existente în școli, despre bugetele și performanța acestora și să se implice în crearea unor școli mai eficiente, mai transparente și mai bune. Toate acestea au menirea de a contribui la schimbarea atitudinii și mentalității și înțelegerea democrației din perspectiva participativă”.

Pe parcursul acestui an școlile vor beneficia de suport în elaborarea analizei bugetului instituției și organizarea audierilor publice ale acestuia și completarea fișelor de implicare privind satisfacția față de procesul educațional de către elevi, părinți și profesori școli din 13 raioane, inclusiv șase raioane noi în proiect: Căușeni, Șoldănești, Cantemir, Glodeni, Nisporeni și Drochia.

Directorul Liceul Teoretic „Constantin Stere”, din Soroca, Vasile Baș, afirmă „Dorim să gestionăm eficient și transparent bugetul instituției și credem că beneficiind de ajutorul experților din proiect vom afla lucruri noi”.  (Aplicație, Școala Mea, 2017)

Reamintim că proiectul „Școala Mea - responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, este implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup începând cu anul 2014, cu suportul financiar oferit de Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială al Băncii Mondiale și suportul informațional al Ministerului Educației al Republicii Moldova.

 

În cadrul proiectului dat, Expert-Grup, împreună cu partenerii regionali, vor implementa instrumentele de responsabilizare socială în 100 de școli din țară, pe durata a cinci ani. Părinții, elevii și profesorii se vor implica în aplicarea și utilizarea instrumentelor de dialog, cum sunt audierile publice, completarea fișelor de implicare, analizele independente ale bugetelor – toate pentru a contribui la procesul de determinare a priorităților de dezvoltare ale școlilor.